İHA ve Dronlar için Özel Hava Otobanları Geliyor

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı: İHA ve dronlar için özel hava koridorları oluşturulacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İHA ve dronların şehir içi ve şehirler arası uçuşlarını düzenlemek amacıyla hava otobanları ve güzergahlar oluşturacaklarını belirtti. Avrupa'nın sayılı otonom dron koridorlarından biri olacak bu proje, amatör İHA ve dronlara dair yeni düzenlemeler getirecek.

Güvenli ve Takip Edilebilir Uçuşlar

Bakan Uraloğlu, oluşturulacak hava otobanları sayesinde İHA ve dronların uygunsuz uçuşlarının önüne geçileceğini ve takip ile trafik yönetim sisteminin getirileceğini ifade etti. "Hava araçlarının belirlenen güzergahların dışına çıkmasını engelleyeceğiz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne (SHGM) kayıtlı toplam 1 milyon 521 bin 615 lisanslı İHA pilotu ve 65 bin 859 İHA için temel hedefimiz, ulaşımın her modunda güvenliği sağlamak," dedi.

Yeni Sistem ile Dijital ve Çevre Dostu Uygulamalar

Yeni sistemle birlikte, operatörlerin mobil uygulamalar üzerinden uçuş izni alabileceğini ve hava sahası bilgilerine erişebileceğini belirten Uraloğlu, "Hassas bölgelerde hem güvenlik zafiyeti oluşmamasını hem de özel yaşamın gizliliğini korumayı amaçlıyoruz," dedi.

Tamir İstasyonları ve Entegre Kontrol Mekanizması

Uraloğlu, İHA ve dronlar için takip ve trafik yönetim sisteminin mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlayacağını vurguladı. Dronların sistem bilgileri, konum, irtifa, hız ve pilot bilgileri canlı olarak havacılık kontrol merkezine iletilecek ve kayıt altına alınacak. Ayrıca, dronların olumsuz durumlarla karşılaşmasına karşı güzergahlar üzerine tamir istasyonları kurulacak. "Bu sayede trafik yönetimi ve uçuş izinleri tek bir merkezden hızlı, kolay ve emniyetli bir şekilde gerçekleşecek," dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu İHA Dron özel hava otobanı teknoloji samsun haber gündem haber