İkinci El Otomobil Piyasasında Yaprak Kıpırdamıyor

TAKİP ET

Sıfır araç fiyat indirimleri ikinci el piyasasını etkiledi, fakat durgunluk sürüyor. Galericiler, satışlarda büyük düşüş yaşandığını belirtiyor.

Otomobil piyasasında sıfır araç fiyatlarında yapılan indirimler ve kampanyalar, geçtiğimiz aylarda yüksek fiyatlarla dikkat çeken ikinci el araç piyasasını etkiledi. Fiyatlar ortalama 200 bin TL gerilerken, galerici esnafı sektörde büyük bir durgunluk yaşandığını bildiriyor.

Galericiler Durumu Değerlendiriyor

Galerici esnaflarından Cem Tarık Figen, sektörün ciddi bir durgunluk içinde olduğunu belirterek, "Sektörümüz çok sıkıntı içerisinde. 20 yıldır sektörün içindeyiz, böyle bir durum görmedik. Gidişat iyi değil. Bayramı satış yapamadan geçirdik. Bir milyonluk araçlarda fiyatlar 750 bin TL'ye kadar gerilemiş durumda, buna rağmen satış yok. Vatandaş araçlara yatırım yapmıyor, mevduatlarını bankalarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu da sektöre olumsuz yansıyor" dedi.

Sektör Can Çekişiyor

Yeşiltepe Galericiler Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Göksel Levent, uzun yıllar ikinci el araç piyasasında faaliyet gösterdiklerini ve bugüne kadar benzer bir durumla karşılaşmadıklarını belirtti. Levent, "Yaklaşık 34 yıldır sektör içerisinde hizmet vermekteyiz. Bugüne kadar böyle bir durgunluk yaşamadık. Sektör can çekişiyor. Sitemize gelen insanlar gezmek amaçlı geliyor. Bayramla birlikte bir hareketlilik olur diye bekledik ama bu da olmadı. Yüzde 20-30'lara varan fiyat düşüşlerine rağmen yine müşteri bulamıyoruz. Vatandaş birikimlerini bankalarda değerlendiriyor. Sektörümüz çok sıkıntılı bir dönem yaşıyor" diye konuştu.

Ekonomik Faktörler ve Tüketici Eğilimleri

Galericilerin ifadelerine göre, ikinci el araç piyasasındaki durgunluk, tüketicilerin araçlara yatırım yapmaktan kaçınması ve mevduatlarını bankalarda değerlendirmeyi tercih etmeleriyle daha da derinleşiyor. Bu ekonomik eğilimler, otomobil piyasasında beklenmedik bir durgunluğa yol açmış durumda.

otomobil piyasası sıfır araç ikinci el araç Galerici galerici esnafı ekonomik durgunluk otomobil satışları