İkinci EYT İçin Geri Sayım Başladı

TAKİP ET

Bayram sonrası Meclis'te görüşülecek ikinci EYT düzenlemesi ile esnafa, ev kadınlarına ve çalışan annelere yeni destekler geliyor.

Bayram sonrası milyonlarca vatandaşın gözü Meclis'te olacak. İkinci EYT düzenlemesi ile esnafa, ev kadınlarına ve çalışan annelere yönelik önemli değişiklikler gündemde.

Küçük Esnaf İçin Erken Emeklilik

Bu düzenleme hayata geçerse yaklaşık 1 milyon küçük esnaf, 5 yıl erken emekli olma imkanına kavuşacak. Bağ-Kur'lu küçük esnafın prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarla eşitlenmesi bekleniyor. Bu kapsamda Bağ-Kur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi gerekiyor. Böylelikle esnaf, 5 yıl erken emekli olabilecek. Düzenlemeden, 10 ve altında eleman çalıştıran esnaf yararlanabilecek.

Çocuk Sayısına Göre Emeklilik Yaşı

Kadınlarda emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payının kadınlar için çocuk sayısına göre uygulanması planlanıyor.

Ev Kadınlarına Sigorta Prim Desteği

Ev kadınları, isteğe bağlı emeklilikte devlet desteği bekliyor. Yeni düzenlemeyle isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL olacak ve bunun 2 bin 133 TL'si devlet desteği olarak verilecek.

EYT düzenlemesi erken emeklilik Bağ-Kur prim gün sayısı emeklilik yaşı çocuk sayısına göre emeklilik ev kadınları sigorta prim desteği SGK