İllerin Milletvekili Sayıları Belirlendi

TAKİP ET

YSK, Resmi Gazete'de yayınladığı kararla illerin yeni milletvekili sayılarını açıkladı. İstanbul'un milletvekili sayısı 2 azaldı, Bursa ve Eskişehir'in sayısı arttı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla illerin yeni milletvekili sayılarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2023 tarihli nüfus bilgilerine göre milletvekili dağılımı güncellendi.

Nüfus Bilgilerine Göre Milletvekili Dağılımı

YSK, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 5. maddesi gereği, genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasının ardından en geç 6 ay içinde milletvekili dağılımını belirlemekle yükümlüdür. Bu kapsamda, 600 milletvekilinin il ve seçim bölgelerine göre dağılımları açıklandı.

Milletvekili Sayılarındaki Değişiklikler

Yeni düzenlemeye göre, Ankara 36, İstanbul 96 ve İzmir 28 milletvekili çıkaracak. Bursa, Eskişehir, Tunceli ve Bayburt'un milletvekili sayısı birer artarken, Hatay ve Kütahya'nın milletvekili sayısı birer azaldı. İstanbul'un milletvekili sayısı ise 2 azaldı.

İllerin Milletvekili Sayıları

Adana: 15 Adıyaman:Afyonkarahisar:Ağrı:Amasya:Ankara: 36 Antalya: 17 Artvin:Aydın:Balıkesir:Bilecik:Bingöl:Bitlis:Bolu:Burdur:Bursa: 21 Çanakkale:Çankırı:Çorum:Denizli:Diyarbakır: 12 Edirne:Elazığ:Erzincan:Erzurum:Eskişehir:Gaziantep: 14 Giresun:Gümüşhane:Hakkari:Hatay: 10 Isparta:Mersin: 13 İstanbul: 96 İzmir: 28 Kars:Kastamonu:Kayseri: 10 Kırklareli:Kırşehir:Kocaeli: 14 Konya: 15 Kütahya:Malatya:Manisa: 10 Kahramanmaraş:Mardin:Muğla:Muş:Nevşehir:Niğde:Ordu:Rize:Sakarya:Samsun:Siirt:Sinop:Sivas:Tekirdağ:Tokat:Trabzon:Tunceli:Şanlıurfa: 14 Uşak:Van:Yozgat:Zonguldak:Aksaray:Bayburt:Karaman:Kırıkkale:Batman:Şırnak:Bartın:Ardahan:Iğdır:Yalova:Karabük:Kilis:Osmaniye:Düzce:

YSK milletvekili dağılımı iller seçim bölgeleri nüfus bilgileri milletvekili sayısı