İnkaya Mağarası'nda 86 Bin Yıllık Saplı Aletler Bulundu

TAKİP ET

İnkaya Mağarası'ndaki kazılarda 86 bin yıl öncesine tarihlenen insan yaşam izleri ve saplı aletler keşfedildi. Detaylar haberimizde.

Çanakkale’nin Çan ilçesi Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası’nda devam eden kazı çalışmaları, 86 bin yıl öncesine tarihlenen insan yaşam izlerini ortaya çıkardı.

2017 yılından bu yana sürdürülen çalışmalarda bu yıl, özellikle Orta Paleolitik Dönem’e ait önemli bulgular elde edildi.

ORTA PALEOLİTİK DÖNEM ARAÇLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer’in başkanlığındaki ekip, bu yıl İnkaya Mağarası’nın Kuzeydoğu yamaçlarında, 86 bin yıl öncesine tarihlenen bir alanda çalışmalara başladı. Kazı sırasında tipik Orta Paleolitik Dönem’e ait yontmataş aletlerin yanı sıra, daha önce insitu olmayan yerlerde bulunan saplı aletler de orijinal pozisyonlarında tespit edildi.

İNSAN BEYNİNİN EVRİMİNİ GÖSTEREN SAPLI ALETLER

Prof. Dr. İsmail Özer, bu saplı aletlerin insan beyninin daha karmaşık aletler üretebildiğinin kanıtı olduğunu belirtti. Özer, “Bu aletler, doğada bulunan taşları farklı materyallerle birleştirerek daha kullanışlı hale getiren insanların zeka seviyesini göstermektedir. Boynuz, kemik ya da deri gibi materyallerle taş aletlerin uç kısımlarını şekillendirerek bıçak, satır gibi işlevsel araçlar yaratmışlardır” dedi.

KAZI ÇALIŞMALARI GENİŞLETİLECEK

İnkaya Mağarası’nda elde edilen buluntular, mağaranın potansiyelini tam olarak anlamak için kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda genişletilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu yıl 41 metrekarelik alanda yapılan kazıların, ilerleyen dönemlerde daha geniş alanlara yayılacağı ve Orta Paleolitik Dönem insanlarının yaşam alanlarını daha detaylı bir şekilde ortaya koyacağı öngörülüyor.

İnkaya Mağarası saplı aletler Orta Paleolitik Dönem arkeoloji Çanakkale kazı çalışmaları insitu buluntular prehistorik insan kültür sanat samsun halk haber