Irak, Kerkük-Ceyhan Boru Hattını Onarıyor

TAKİP ET

"Irak'ın Türkiye'ye Petrol Gönderiminde Yeni Dönem: Kerkük-Ceyhan Boru Hattı Onarılıyor"

Irak, Türkiye'ye günde 350 bin varil petrol gönderebileceği Kerkük-Ceyhan boru hattını yeniden açmaya hazırlanıyor. Irak petrol bakanı yardımcısı, ülkenin ay sonuna kadar bu boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye petrol gönderebileceğini açıkladı.

Bu adımın, Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) ve yabancı petrol şirketlerinin tepkisine neden olması bekleniyor. Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının onarılması durumunda, uzun bir süredir kapalı olan KBY kontrolündeki boru hattına alternatif olacak.

Bağdat yönetimi, Kürtler ile KBY'nin boru hattını kullanan yabancı şirketler arasındaki üretim paylaşım anlaşmalarının yasa dışı olduğunu savunuyor. Irak federal hükümeti, petrol şirketlerine kendi yetkisi altında müzakere etmeleri veya petrollerini yeniden açılacak boru hattıyla Türkiye'ye göndermeleri gerektiği yönünde baskı yapacak.

2014 yılında IŞİD militanlarının saldırıları sonucunda kapatılan Kerkük-Ceyhan boru hattının onarım çalışmaları devam ediyor. Irak petrol bakanı yardımcısı Basim Muhammed, boru hattının bu ay sonuna kadar faaliyete geçmesi ve petrol akışına hazır hâle gelmesinin beklendiğini belirtti.

Bu gelişme, Türkiye ile Irak arasındaki enerji ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.

Irak Kerkük-Ceyhan Boru Hattını Onarıyor petrol ekonomi dünya samsun haber gündem haber