İran'da cumhurbaşkanı seçimi: 9 aday başvurdu

TAKİP ET

İran'da 28 Haziran'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı seçimi için başvurular devam ediyor ve şu ana kadar adaylık başvurusu yapan kişi sayısı 9'a ulaştı. Seçim sürecinde adaylık başvurusu yapabilecek kişiler için belirlenen 5 günlük sürecin ikinci günü sona erdi.

Başvuru yapanlar arasında, reformist kimliğiyle tanınan ve eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Abdunnasır Himmeti de bulunuyor. Himmeti, başvurusunun ardından yaptığı açıklamada, ülkenin yüksek enflasyon ve devam eden yaptırımlar nedeniyle ulusal para biriminin ciddi değer kaybı yaşadığını ve ülkenin kalkınmasının büyük oranda kısıtlandığını belirtti. Himmeti, geleceğe dair umutlu olduğunu ve gençlerin gelecekte önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Diğer başvuru yapan adaylar arasında, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yakınlığıyla bilinen eski Kuzey Horasan Valisi Mahmud Ahmedi Bigeş ve eski muhafazakar Tahran Milletvekili Muhammed Hoşçehre bulunuyor.

2021 yılında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kazandığı seçimlere de katılan Abdunnasır Himmeti, o seçimlerde %9 oy almıştı.

Seçimlerin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 2025'te yapılması planlanırken, Anayasa gereği 28 Haziran 2024'e çekildiği bildirildi. Adaylık başvuruları, 30 Mayıs'tan başlayarak 5 gün süreyle İçişleri Bakanlığına yapılabiliyor. Adayların seçime katılmak için "ehliyet" sahibi olup olmadıkları, Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti tarafından değerlendirilecek.

Konsey, aday adaylarını "rejimin değerlerine bağlılıkları" yönünden değerlendiriyor ve İslami değerlere bağlılıklarında kusur bulunan kişilerin adaylıkları reddediliyor. Şu ana kadar başvuru yapan diğer adaylar arasında eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski Meclis Başkanı Ali Laricani, bağımsız Bafk Milletvekili Muhammed Rıza Sebbagiyan, Merdomsalari Partisi Genel Sekreteri Mustafa Kevakebiyan, İsfahan Milletvekili Abbas Muktedayi ve eski Milletvekili Kudret Ali Haşmetyan bulunuyor.