İran'da Reisi'nin Ölümünün Ardından Yönetimi Geçici Olarak "Muhbir" Devraldı

TAKİP ET

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İbrahim Reisi'nin ölümü sonrasında ülkenin 50 gün içinde seçime gideceğini ve Reisi'nin yerine geçici olarak yardımcısı Muhammed Muhbir'in atandığını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter Azerbaycan sınırındaki baraj açılışından dönerken olumsuz hava koşulları nedeniyle düştü. Türkiye'nin yardım teklifi üzerine bölgeye gönderilen AKINCI İHA, helikopter enkazının yerini tespit etti. Reisi ve 9 kişi hayatını kaybetti.

Dini lider Ali Hamaney, Reisi'nin ölüm haberini büyük bir üzüntüyle karşıladığını belirterek Muhammed Muhbir'in geçici olarak ülkeyi 50 gün içinde seçime götüreceğini açıkladı. İran'da beş günlük yas ilan edildi.

Reisi'nin yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici olarak atandığı göreve, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yerine yardımcısı Ali Bagheri Kani getirildi. Yeni cumhurbaşkanının ülkeyi 4 yıl boyunca yönetmesi bekleniyor.

Muhammed Muhbir, Reisi'nin cumhurbaşkanı seçildiği 2021 yılında cumhurbaşkanı birinci yardımcısı olmuştu. Hamaney'e yakın olan Muhbir, ayrıca İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili yaptırımlar listesinde yer almış ancak daha sonra listeden çıkarılmıştı.

Kaynaklar, Muhbir'in Rusya ile yapılan anlaşmalarda önemli bir rol oynadığını ve daha önce Setad adlı bir yatırım fonunun başkanlığını yürüttüğünü belirtti. ABD Hazine Bakanlığı 2013 yılında Setad'ı yaptırımlar listesine eklemişti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yönetim yönetime geçici olarak muhammed muhbir devraldı Reisi in yardımcısı Muhammed Muhbir dünya samsun haber gündem haber