İsrail, Biden'ın Ateşkes Teklifine Yanıt Verdi

TAKİP ET

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes ve esir takası önerisine karşı çıkarak, esirlerin serbest bırakılması için geçici bir ateşkes sağlayabileceklerini ancak savaşı durduramayacaklarını söyledi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, Meclis'in Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada Biden'ın Gazze'ye saldırıları sona erdirme yönündeki teklifini reddetti. Netanyahu, Biden'ın sunduğu teklif ile İsrail'in önerdiği arasında "boşluklar" olduğunu belirtti.

Netanyahu, ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarını eleştirerek, "Biden (teklifinde) önemli bir ayrıntıdan bahsetmedi; ikinci aşamada İsrail savaşı bitirmeyi kabul etmedi, sadece savaşın sonunu 'tartışmak' istedi. Tartışmak ne anlama geliyor? Biz sadece kendi şartlarımız doğrultusunda tartışırız" dedi.

Başbakan, ilk aşamada serbest bırakılacak esirlerin sayısı üzerinde henüz anlaşmaya varılmadığını, pek çok detayın tamamlanmadan saldırıların sonlandırılmayacağını ifade etti. Netanyahu, "Esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verebiliriz, ama savaşı durduramayız" dedi. Ayrıca, anlaşmanın ayrıntılarını detaylandırmaktan kaçınarak, "Ancak ABD Başkanının tanımladığı şey doğru değil, henüz açıklanmayan daha fazla ayrıntı var" ifadelerini kullandı.

3 AŞAMALI PLAN

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti. İlk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılması öngörülüyor. İkinci aşamada, erkek askerler dahil kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi planlanıyor. Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa süreci ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edilmesi gündeme gelecek.

Netanyahu, mevcut önerilerin Gazze'ye saldırıları durdurmayacağını, sadece Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için geçici bir ateşkese yol açacağını belirtti.