İsrail'e Ticaret Kısıtlaması Kaldırıldı mı?

TAKİP ET

İsrail, Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticari kısıtlamaların birçoğunu kaldırdığı iddiasını yalanladı

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geri adım attığını ve İsrail'e yönelik ticari kısıtlamaların birçoğunu kaldırdığını belirtti. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı kaynakları, bu iddiayı yalanladılar.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri operasyonlar sırasında 35,000 sivilin öldüğü vurgulanarak, çatışmaların durdurulması için Ankara'nın çaba gösterdiği ancak İsrail hükümetinin karşılık vermediği belirtildi. Bu nedenle, 9 Nisan'da 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatının kısıtlandığı ifade edildi.

Erdoğan, İsrail'e karşı ticaret alanında atılması gereken adımların atıldığını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminden vazgeçildiğini açıkladı.

Katz ise "bir diktatörün" tehditlerine boyun eğmemek gerektiğini belirterek, alternatifler yaratılması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı kaynakları, İsrail'i ihracat yasağı nedeniyle dahilde ve hariçte işleme belgeleri ve ihracatlarını kapatmak zorunda olan şirketlere mücbir sebep süre uzatımı getirildiğini belirtti. Ancak bu, İsrail ile ticaretin gevşemesi anlamına gelmediği vurgulandı.