İYİ Partili Erhan Usta'dan Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'ye Marina sorusu

TAKİP ET

Atakum Kurupelit Yat Limanı'nın doldurularak hemen açığına yeni yat limanı yapılmasını öngören proje için bugün halkın katılım toplantısı yapılacak. İYİ Partili Erhan Usta, Çevre Bakanı'na sordu.

Samsun Atakum Kurupelit Yat Limanı, hatırlanacağı üzere eski Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından kente kazandırıldı. Bir yaşam alanına dönüşen bölgenin doldurulması için SBB eski Başkanı Mustafa Demir yeni yat limanı projesi başlattı. Çevre Bakanlığı'nın koordinesinde süren çalışma kapsamında bugün saat 11.00'de Atakum Kurupelit Düğün Salonu'nda halkın katılım toplantısı düzenlenecek.

İYİ PARTİ'Lİ USTA'DAN SORU ÖNERGESİ 

İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Kurupelit Yat Limanı ile ilgili TBMM soru önergesi gönderdi. Usta, "Atakum Kurupelit Yat Limanında yapılan dalgakıran sonrasında zamanla belirgin ölçüde kıyı erozyonu oluştuğu görülmektedir.” dedi.

ODTÜ'LÜ AKADEMİSYENLER RAPOR HAZIRLADI 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2024 tarihinde askıya çıktığı Kurupelit Yat Limanı İmar Planı Değişikliği İlanının, kamuoyunda geniş yer bulduğuna vurdu yapan Usta, “Liman içinin tamamen dolgu malzemesi ile doldurulması ve dalgakıran yapısının 500 metre uzatılması yerel otoriteler tarafından çözüm önerisi olarak sunulmuştur. Bu çözüm toplumda ve konuyla alakalı araştırma yapan ODTÜ’lü akademisyenlerde karşılık bulmamıştır.Doldurulacak yat limanının dolgu alanı üzerinde nasıl bir yapılaşmaya gidileceği de ayrıca merak konusudur. Bu durum mevcutta sahile komşu olan ev ve işyeri sahiplerinde ciddi bir tedirginliğe neden olmuştur "dedi. 

KIYI EROZYONU ATAKUM'U VURACAK 

Konuyla alakalı Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri; Dr. Hasan Gökhan Güler, Dr. Gülizar Özyurt Tarakcıoğlu, Dr. Işıkhan Güler, Dr. Cüneyt Baykal, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Prof. Dr. Ayşen Ergin; İnşaat Mühendisi ve Doktora Öğrencileri Barış Ufuk Şentürk ve Yağız Arda Çiçek (KU Leuven) tarafından kapsamlı bir rapor hazırlandığını söyleyen Usta, 
“Rapora göre; Kurupelit Yat Limanı’ndaki kıyı şeridi değişimi sorunu için sunulan çözüm önerisinin, durumu düzeltmekten ziyade daha da kötü sonuçlara yol açacağı öngörülmüştür. Önerilen çözümün imalat maliyeti ve olası kötü senaryoların doğaya ve kıyı kenarındaki yapılara verdiği zarar düşünüldüğünde alternatif çözümlerin araştırılması, daha detaylı sayısal modelleme çalışmalarının yapılması gereklidir” dedi.

RAPORUN BİR BÖLÜMÜNÜ PAYLAŞTI 

Sosyal medya hesabından da paylaştığı önergede, ODTÜ’lü akademisyenlerin raporunun bir bölümüne de yer veren Usta, Bakan Özhaseki’ye 7 adet soru sordu. Usta, "Yapılan benzetim çalışmaları sonucunda iki model de benzer sonuçlar vermiş, dalgakıranın arka kısmında büyük miktarlarda birikme, kıyı boyunda ise ciddi erozyonlar gözlemlenmiştir. Ayrıca iki sayısal model de kritik bölgedeki erozyon miktarlarını benzer bulmuştur. Bu da iki modelin de benzer performansta çalıştığını ve uyumlu sonuç verdiğini göstermiştir. Bu çalışmada Kurupelit Yat Limanı’ndaki kıyı şeridi değişimi sorunu için sunulan çözüm önerisinin, durumu düzeltmekten ziyade daha da kötü sonuçlara yol açacağı öngörülmüştür. Önerilen çözümün imalat maliyeti ve olası kötü senaryoların doğaya ve kıyı kenarındaki yapılara verdiği zarar düşünüldüğünde alternatif çözümlerin araştırılması, daha detaylı sayısal modelleme çalışmalarının yapılması gereklidir "ifadelerini kullandı. 

KONU TBMM'YE TAŞINDI

İşte Usta’nın Özhaseki’ye sorduğu sorular:

1-Kurupelit Yat Limanında yapılacak olan doldurma projesi için hangi modellemeler kullanılmıştır?

2-Projenin uzun vadeli etkileri hakkında ne tür modelleme ve tahmin çalışmaları yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi sonuçlara ulaşmıştır?

3-Yat Limanı doldurulduktan sonra, üzerinde nasıl bir yapılaşmaya gidilecektir?

4-Proje ile ilgili olarak yerel halkın ve özellikle sahile komşu olan ev ve işyeri sahiplerinin görüşleri ve endişeleri dikkate alınmış mıdır? Bu konuda yapılan halkla ilişkiler çalışmaları nelerdir?

5-Projeyle alakalı ilgili yerel meslek kuruluşlarından görüş alınmış mıdır?

6-Limanın dolgu malzemesi ile doldurulması ve dalgakıran yapısının uzatılması projesinin ekonomik analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa, maliyet-fayda analizi sonuçları nelerdir?

7-Projenin toplam maliyeti nedir? Bu maliyetin karşılanması için hangi finansman kaynakları kullanılacaktır? Ayrıca, olası ek maliyetler için bir bütçe ayrılmış mıdır?

samsun samsun haber son dakika Samsun Marina erhan usta