Kahverengi Kokarca ile Mücadelede 14 Bin 'Samuray Arısı' Doğaya Salındı

TAKİP ET

Samsun'da istilacı türler arasında yer alan ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık başta olmak üzere birçok bitki türüne büyük zarar veren "kahverengi kokarca" ile mücadelede önemli bir adım atıldı. Bu zararlı böcekle mücadele kapsamında, 14 bin 'samuray arısı' düzenlenen törenle doğaya salındı.

SAMURAY ARILARI DOĞAYA BIRAKILDI

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün laboratuvarlarında üretilen trissolcus japonicus (samuray arısı) türü, yumurta parazitoidi olarak biliniyor. Samsun ve çevre illerde yaygınlaşan bu böcek ile biyolojik mücadele için üretilen samuray arıları, Samsun’un 17 ilçesinde doğaya salındı. Çarşamba ilçesi Gökçeçakmak Mahallesi’nde düzenlenen törenle, protokol üyeleri samuray arılarını fındık bahçelerine bıraktı. Ayrıca bahçelere kurulan feromon tuzaklarıyla da kahverengi kokarca ile mücadele edilmesi planlanıyor.

Törende konuşan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Betül Bayraklı, zararlının Türkiye'ye girişinden itibaren hem popülasyon takibi hem de mücadele yöntemleri araştırıldığını belirtti. Bayraklı, “Enstitümüzde yürütülen çalışmalar sayesinde biyolojik mücadeleyi başlatabilmek için gerekli laboratuvarın kurulumu 2021 yılında tamamlandı. Bu laboratuvarlarda üretilen samuray arıları, 2023 yılında Artvin ve Rize’de doğaya salındı. Bu yıl ise 150 bin adet parazitoit üretimi hedeflenmiş olup, şu ana kadar 140 bin adeti doğaya salındı” dedi. Salım işlemlerinin Haziran ayı sonunda tamamlanacağını ve her yıl tekrarlanacağını belirten Bayraklı, bu yöntemin zaman isteyen ve uzun vadeli bir çözüm olduğunu vurguladı.

MÜDÜR SAĞLAM'DAN AÇIKLAMA

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise, kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında mekanik ve biyolojik yöntemlerin birlikte kullanıldığını söyledi. Sağlam, “2017 yılında ülkemize giriş yapan, 2019 yılında ise ilimizde görülmeye başlayan kahverengi kokarca ile mücadele o günden bugüne teknik ekiplerimizle devam ediyor. Bakanlığımızın kahverengi kokarca ile mücadele programı çerçevesinde 2024 bitki sağlığı programına uygun işlemleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, Samsun 1 milyon 210 bin 679 dekarlık fındık alanı ve 118 bin 500 tonluk üretim miktarı ile Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Polikültür tarımın hâkim olduğu Samsun’da, fındık başta olmak üzere ekonomik açıdan önemli birçok kültür bitkisi için tehdit oluşturan kahverengi kokarca ile etkin mücadelede biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerin entegre edilerek uygulanması büyük önem taşıyor.