Kahverengi Kokarcaların Çiftleşmesi Alternatif Yöntemlerle Engellenebilir

TAKİP ET

OMÜ'den Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarcaların çiftleşmesini ses taklit yöntemleriyle engelleyebilecek çalışmalardan bahsetti.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarca böceğine yönelik alternatif mücadele yöntemlerinin geliştirildiğini açıkladı.

Saruhan, bu yöntemlerin laboratuvar aşamasında olduğunu belirterek, "Bu böceklerin iletişim için kullandığı sesi taklit eden cihazlar kullanarak, böcekler arasındaki iletişimi bozup çiftleşmelerini engellemeyi hedefliyoruz" dedi. Eğer bu çalışmalar başarılı olursa, böceklerin üretimi durdurulabilir ve sahada kullanılabilir hale gelebilir.

İSTİLACI BİR ZARARLI: KAHVERENGİ KOKARCA

Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarcanın Türkiye’de yeni bir tehdit olmasına rağmen, dünya genelinde ciddi zararlara yol açan istilacı bir böcek olduğunu vurguladı. "Kokarcanın istilacı olmasının nedeni, girdiği ülkelerde hızla yayılması ve birçok ürüne zarar vermesidir. Karadeniz Bölgesi, bu zararlının üremesi için en uygun iklim koşullarına sahip" diye konuştu.

KIŞ DÖNEMİNDE MÜCADELE ÖNEMLİ

Saruhan, kahverengi kokarcanın özellikle kış döneminde toplu halde bulunduğunu ve bu dönemde yapılacak mücadelenin büyük önem taşıdığını söyledi. "Kışın evlere girip toplu halde bulunan böcekler, fark edilip imha edilirse, sonraki sezondaki böcek popülasyonu ciddi oranda azaltılabilir" dedi. Böceklerin evlere girmesini engellemek için bacalar ve pencerelerin kapatılması gerektiğini de ekledi.

KİMYASAL MÜCADELEDE ZAMANLAMA KRİTİK

Doç. Dr. Saruhan, kimyasal mücadelede zamanlamanın önemine değinerek, "Fındık bahçelerinde ya da diğer ürünlerde böceklerin zarar vermesini engellemek için kimyasal mücadele yapılması gerekiyor. Ancak haziran ayında ilaçlama yapılmaması gerektiğini özellikle vurguluyoruz. Çünkü bu dönemde böceğin yumurta dönemindeyiz ve samuray arısı gibi doğal düşmanları da zarar görebilir" dedi.

ALTERNATİF YÖNTEMLER GELİŞTİRİLİYOR

Saruhan, kahverengi kokarcalara karşı feromon ve samuray arısı gibi diğer mücadele yöntemlerinin yanı sıra, böceklerin iletişim için kullandığı sesleri taklit ederek çiftleşmelerini engellemeyi amaçlayan alternatif yöntemlerin geliştirildiğini belirtti. "Bu çalışmalar laboratuvar aşamasında ve zamanla sahada da etkili olup olmadıkları görülecek" diye ekledi.