Kamuda Tasarruf Paketi Açıklandı: Üç Yıl Memur Alımı Sınırlandı, 'Çift Maaş'a Tavan Geldi

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf paketine göre, üç yıl boyunca memur alımları emekli olan personel kadar olacak. Ayrıca, yönetim kurulu ücretlerine tavan getirilirken, araç alımları ve kiralamaları da sınırlanacak.

Kamuda tasarruf ve verimlilik sağlamak amacıyla hazırlanan paket, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Paketin öne çıkan detayları şu şekilde:

Üç yıl boyunca, emekli olan personel sayısı kadar yeni memur alımı yapılacak. Bu sayede kamu kurumlarında istihdamda dengelenme hedefleniyor.

Bina ve taşıt kiralamalarına sınırlama getiriliyor. Kamuda yeni araç alımı ve kiralamaları üç yıl süreyle durdurulacak. Ancak zorunlu ihtiyaçlar, örneğin ambulans, savunma ve güvenlik alanları gibi, bu kuralın dışında tutulacak.

Yönetim kurulu ücretlerine tavan getiriliyor. Mevcut mevzuata göre sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınabiliyor ve bu ücretlere üst sınır belirlenecek.

Yeni bina kiralamaları ve lojmanlar süresiz olarak kiralanamayacak, üç yıl boyunca yeni bina alımı yapılmayacak.

Kamuda yeni personel istihdamı üç yıl boyunca emekli olanlarla sınırlandırılacak.

Kamu araçlarıyla ilgili harcamaların takibi ve verimli kullanımı için kamu filo yönetim sistemi kurulacak.

Kamu kurumlarında idari genişleme sınırlandırılacak ve mükerrer yapılanmalar önlenecek.

Kamu alımları, Demiryolları Makinaları Sanayi AŞ (DMO) aracılığıyla yapılacak ve mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımları üç yıl süreyle durdurulacak.

Sokak ve cadde ışıklandırmasında LED dönüşümü hızlandırılacak ve kamu bina ve tesislerinde enerji verimliliğini artıran uygulamalar geliştirilecek.

E-yazışma sistemine geçiş tamamlanacak, tebligatlarda elektronik tebligat sistemleri kullanılacak ve kurumsal arşivler elektronik ortama taşınacak.

Kamu alımları ve harcamalarında %10 kesintiye gidilecek, mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti yapılacak.

Bu tasarruf paketiyle kamu harcamalarında disiplin sağlanması ve daha verimli bir kamu yönetimi hedefleniyor.

Kamuda tasarruf ve verimlilik Kamuda Tasarruf Paketi Açıklandı Üç Yıl Memur Alımı Sınırlandı Çift Maaşa Tavan Geldi ekonomi samsun haber gündem haber