Kamuda Tasarruf Tedbirleri Davalık Oldu

TAKİP ET

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesine memurların bazı haklarını kısıtladığı gerekçesiyle Danıştay'da dava açtı.

Birleşik Kamu İş Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, genelgenin "Personel giderleri" ve "Personel servisi hizmetine ilişkin giderler" başlıklı bölümleri hakkında Danıştay’da dava açtıklarını duyurdu. Kütük, Birleşik Kamu İş Merkez Yönetim Kurulu’nun basın açıklamasında, “Kamu tasarrufu tedbirleri açıklandı, ancak fatura yine halka ve kamu emekçilerine kesilmiştir” dedi.

Kütük, kamuya personel alımının emekli sayısıyla sınırlandırılmasının kamu hizmetlerini verilemez hale getireceğini belirtti. "Teknik ve personel yetersizliği ile karşı karşıya olan kamu kurumu ve kuruluşları, bu genelge ile daha da iş görülemez hale gelecektir," ifadelerini kullandı.

KAZANILMIŞ HAKLAR ORTADAN KALDIRILIYOR

Genelgenin servis araçlarının kaldırılmasını içermesinin, toplu sözleşme ile elde edilen kazanımların ortadan kalkması anlamına geldiğini belirten Kütük, bu durumun kamu çalışanları için ek ulaşım masrafı yaratacağını söyledi. Kütük, “Genelge hükümleri incelendiğinde, tasarrufun yine kamu emekçilerine dayatıldığı, Anayasa, kanunlar ve toplu sözleşme ile elde edilen tüm kazanımların ortadan kaldırıldığı görülmektedir. Keyfi harcamalar ortada dururken fazla mesai ücretlerinin kısıtlanması, personel servislerinin sonlandırılması ve yönetici kadrolar dışındaki atamaların sınırlandırılması hukuksuzdur ve kamu hizmetlerini aksatacaktır,” dedi.

Kütük, kamuya personel alımının emekli sayısıyla sınırlandırılmasının, iş güvenliği ve barışını da bozacağını vurguladı. Servis araçlarının kaldırılması ile kamu emekçilerinin ulaşım masraflarının artacağını ve büyükşehirlerdeki trafik yoğunluğunun daha da artacağını belirtti.

Danıştay'da açılan davanın dilekçesinde, "Personel Servisi Hizmetine İlişkin Giderler" başlıklı bölümünün 1. fıkrasında yer alan “Servis ve güvenlik hizmetleri hariç; kamu kurum ve kuruluşlarına toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmeti sonlandırılacak, hizmet alımı suretiyle sağlanan personel servisi hizmeti ise sözleşme süresinin bitimine kadar devam edebilecektir” ibaresinin ve 3. fıkrasındaki “Personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis sunumu yapılmayacaktır” ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Dilekçede, düzenlemelerin Anayasa'ya, 4688 sayılı Kanuna, uluslararası sözleşme ve antlaşmalara aykırı olduğu, kamu ve bireyler açısından telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebileceği belirtildi.