Kanser tedavisinde önemli gelişme: Kişiye özel aşı

TAKİP ET

İngiltere'de tedavi gören binlerce kanser hastası için yeni bir umut kaynağı olan kişiye özel kanser aşılarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşanıyor.

Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından yürütülen Kanser Aşısı Projesi kapsamında, otuz hastane kanser hastalarını mRNA teknolojisini kullanan denemelerle eşleştiriyor. Bu teknoloji, Covid-19 aşılarında da kullanılan bir yöntem.

Aşılar, kanser tedavisi sonrasında kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirmek üzere tasarlanıyor. 55 yaşındaki Elliot Pfebve, İngiltere'de bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşı ile tedavi edilen ilk hasta olarak bu yeni yaklaşımın umut verici sonuçlarına tanıklık ediyor.

Elliot'ın tedavisinde, tümöründen alınan bir örnek BioNTech'in Almanya'daki laboratuvarlarında incelendi ve Elliot'a özgü 20 kadar mutasyon tespit edildi. Bu bilgiler ışığında, Elliot'ın hücrelerine kanser hücrelerine özgü mutasyonlarla ilişkilendirilen proteinleri üretmeleri için mRNA kullanılarak bir aşı oluşturuldu.

Bu aşılar, vücutta saklanan ve kanser hücrelerinin yeniden ortaya çıkmasını tetikleyen kanser izlerini hedef alarak bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Bu sayede hastaların kansersiz bir yaşam şansı artırılmış oluyor.

Henüz deneme aşamasında olan bu yaklaşımın kanser tedavisinde büyük bir ilerleme sağlayabileceği düşünülse de, daha fazla çalışmaya ve klinik denemelere ihtiyaç duyuluyor. İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya ve İsveç'te 200'den fazla hastanın katılacağı denemelerin 2027 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Bu yeni tedavi yöntemi, sadece Elliot gibi kanser hastaları için değil, aynı zamanda gelecekte pek çok tümör türüne karşı umut vadeden bir yaklaşım olabilir.