Karadeniz'de Atmosferik Felaketler Artıyor

TAKİP ET

KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Dünyanın başı belada. Karadeniz'de atmosferik afetler 2,5 kat arttı" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Karadeniz’de yaşanan iklim değişikliklerine ve artan doğal afetlere dikkat çekti. Kurdoğlu, Karadeniz’de su sıcaklıklarının 29 dereceye ulaştığını belirterek, buharlaşma nedeniyle bölgedeki orografik yağışların arttığını ifade etti.

"DÜNYANIN BAŞI BELADA"

Ekosistemlerin parçalanması ve bozulması konusuna değinen Kurdoğlu, dünya çapında deniz ve kara ekosistemlerinin dönüşüme uğradığını belirtti. Kurdoğlu, "Dünyanın başı belada. Dünya, bir ekosistem. Doğa ne kadar küçük parçalara ayrılıyorsa, korunması da o kadar zorlaşıyor. Denizel ekosistemlerin yüzde 70'i, karasal ekosistemlerin yüzde 65'i bozulmaya başlamış durumda. Yaban hayatında ise son 50 yılda ciddi azalmalar var," diye konuştu.

ATMOSFERİK FELAKETLERİN ETKİLERİ ARTIYOR

Karadeniz’in su sıcaklığının Akdeniz seviyelerine ulaşmasıyla atmosferik felaketlerin arttığına dikkat çeken Kurdoğlu, "Buharlaşma, Karadeniz'deki dağlara orografik yağışları getiriyor. Bu da yağışların artmasına sebep oldu. Bazen bir aylık yağış birkaç günde yağıyor. 2010 ile kıyaslarsak, atmosferik afetlerin yıkıcı etkisi 2,5 kat arttı," dedi.

DOĞAL ÇÖZÜMLERLE MÜCADELE ÖNEMLİ

Kurdoğlu, ekosistemlerin korunmasının ve doğal alanların artırılmasının iklim değişikliğiyle mücadelede önemine vurgu yaptı. "Dünya, korunan alan oranını 2030'da yüzde 30'lara çıkarmayı hedefliyor. Türkiye'de bu oran yüzde 7,5 seviyelerinde. Bu felaketi eşikten içeri sokmamak ve geriye itebilmek için doğal alanlarımızı korumak ve arttırmak zorundayız," şeklinde açıklamalarda bulundu