KAVSİYAD Başkanı Serdar Yerişkin: STK'lara siyaset girmemeli

TAKİP ET

KAVSİYAD Başkanı Serdar Yerişkin, Sivil Toplum Kuruluşları'nın siyasete girmemesi gerektiğini belirterek, "STK'lar asli işlerini yapmalı "dedi.

Samsun’un önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Kavak Sanayici İş Adamları Yöneticileri ve Akademisyenleri Derneği'nin (KAVSİYAD) düzenlediği Anneler Günü etkinliğinde dernek yönetimi bir araya geldi. 
Etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Serdar Yerişkin, Sivil Toplum Kuruluşlarına siyasetin sokulmaması gerektiğini belirterek, 'STK’lar özgür bir şekilde asli amacına hizmet etmeli' mesajı verdi.

TEŞEKKÜR PLAKETİ 

Hayata geçirdiği önemli sosyal sorumluluk projeleriyle tanınan derneğin düzenlediği etkinlikte, yerel seçimlerde Belediye Meclis Üyeliklerine getirilen ve derneğin yönetiminden ayrılan üyelere birer teşekkür plaketi verildi.

STK’LAR SİYASALLAŞIYOR

Etkinlikte günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapan KAVSİYAD Başkanı Serdar Yerişkin "STK'lar, toplumun farklı alanlarında karşılaşılan sorunların çözümüne odaklanan, kar amacı gütmeden faaliyet gösteren örgütleri ifade eder. Bu kuruluşlar, genellikle sosyal, çevresel, kültürel veya insana yönelik birçok farklı konuda faaliyet gösterirler. Sivil Toplum Kuruluşları, genellikle eğitim, sağlık, çevre koruma, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları gibi alanlarda çalışır. Bu kuruluşlar, projeler geliştirir, farkındalık kampanyaları düzenler, araştırmalar yapar ve hükümetlerle işbirliği yaparak toplumsal sorunlara çözüm getirmeye çalışır. 

Evet, genel manada Sivil Toplum Kuruluşları'nın yapmış olduğu faaliyet alanlarının başlıkları, yukarıda belirtildiği gibidir. Tanımlamalar, kitabi bilgiler, tabi ki gerçeğe uygun ve uygunluğu toplumun her ferdi tarafından kabul görmektedir. 
Peki tanımlandığı gibi, icraat yapan STK sayısı nedir acaba? Ya da, kaç STK toplumsal sorunlara kendini adamış, kendi yönetim kadro ve üyeleri ile birlikte, devlet kurumlarını yormadan, kurumlardan şahsi beklentiler içine girmeden, sadece sorunların çözümü için gerçek manada faaliyet göstermektedir. 

Sanki burası biraz düşündürücü, sorunlu ve maalesef endişe verici. Çünkü günümüzde istisna sayılabilecek kadar az STK kurumu hariç, çoğu dernek, toplumun sorun ve sıkıntılarını çözmek, topluma faydalı projeler üretmek bir yana dursun, bunun aksine dernek yönetimleri, devlet kurumları ve belediyelere baskı kurarak, seçim dönemini işaret edip oy tehdidinde bulunmak suretiyle, şahsi ve haksız taleplerine cevap aramaktadırlar "dedi. 

KAVSİYAD Başkanı Serdar Yerişkin şöyle devam etti; "Sivil toplum örgütleri siyasi otoriteyi baskı altına almaya çalışırken, peki siyasi otoriteler ne yapıyor nasıl bir işlevsellik gösteriyor? Haliyle kitabın diğer yüzünü çevirmek ve okumak gerekiyor. 
Özellikle topluma mal olmuş, büyük kitleleri bünyesinde barındıran STK'ları üzmek istemeyen siyasi temsilciler, maalesef oy ve iktidar kaygısı yüzünden, STK temsilcilerinin haklı haksız, bir çok talebine olumlu cevap vermek suretiyle STK'ları kendi tarafında tutmanın derdine düşüyor. Bu karşılıklı paslaşma ve işleyiş maalesef, STK ve siyasi erki, toplumsal hizmet anlayışından uzaklaştırıyor, STK’ların siyasallaşmasına, siyasilerin ise adaletsizliğine sebep oluyor” dedi.

'DERNEĞİMİZE SİYASETİ SOKMAYACAĞIZ'

Yerişkin açıklamasının devamında, STK’ların, kuruluş amaçlarından uzaklaşmadan ve siyasi bir yapılanmaya girmeden kendi özgün yapısıyla hareket etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu sistemin, bu anlayışın, alışagelmiş düzen ve işleyişin acilen değişmesi mutlak şarttır.

Hiç bir STK, kuruluş gayesinden uzaklaşmadan, herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olmadan, toplumsal sorunlara karşı duyarlılık göstererek devleti ile milleti arasında sağlam adaletli ve tüm halklara uzanan, eşit bir köprü olmalıdır. Oluşan kitle, devlete ve siyasi otoriteye karşı kullanılan bir silah değil, aksine devletin işleyişine yardımcı olan ve halkın sorunlarının çözümüne katkı sağlayan gönüllüler ordusu olmalıdır. Özü itibariyle, STK’lar acilen siyasetten arınmalı ve özgürleşerek ülkesi ve milletine adalet duygusu ile hizmet etme ve hizmete aracı olma amacından ayrılmamalıdır. 

STK sorumluluğu taşıyan bir kişi olarak, temsil ettiğim, Kavak Sanayici İş İnsanları Yönetici ve Akademisyenleri Derneği'nin, kuruluş amacına uygun olarak, yönetim kadrosunda siyasi bir ayrışmanın, ya da siyasi bir tarafgirliğin oluşmaması için, dernek yönetiminde, siyasete ve aktif siyaset yapan yöneticilere yer vermemeye özen göstereceğiz. 

Belediye Meclis Üyeliği görevlerine seçilen değerli arkadaşlarımıza, siyasi hayatlarında başarılar diliyor, gönül birlikteliğimizin ebedi olduğunu belirterek, bu fedakârlık örneği davranışlarının tüm dernek yöneticilerine örnek olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAVSİAD YÖNETİMİNE ATANAN İSİMLER

KAVSİAD Yönetim Kurulundan ayrılan üyelerden boşalan koltuklara şu isimler atandı: Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Hamza Çalışıcı, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Serdar Bekdemir, Sanayici İş Adamı Nejat Çelik , Avukat Berk Özçelik.