Kiraya 3 Yeni Düzenleme! Milyonlarca Ev Sahibi ve Kiracıyı İlgilendiriyor

TAKİP ET

1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 kira sınırına yönelik uygulamada değişiklik yapılacak. Ancak, bu tarihten itibaren kiralar için birçok yeni önlem de gündemde olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi mevzuatında değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren konuları içerecek. Elden kira ödemelerine ceza uygulanacak!

Hem Evler Hem de İş Yerleri İçin Geçerli Olacak

Bakanlığın yeni vergi yasası paketinde, evini kiraya verenlerin kira bedelini elden alması önlenecek. Elden kira ödemelerinde kiracılara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı, ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse ceza kiracıya uygulanmayacak. Aynı kural iş yeri kiralamalarında da geçerli olacak.

Her Ay Bankaya Yatan Paradan Kesilecek

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, evini kiraya verenlerin yılda bir defa beyanname vererek ödedikleri kira vergisinin (Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ) otomatik vergiye dönüşmesi planlanıyor. Yeni vergi paketi ile kiracı, kirasını her ay bankaya yatıracak. Banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek, kalan tutarı ev sahibinin hesabında bırakacak. Böylece, örneğin evini 10 bin liraya kiraya veren bir ev sahibinin aylık kira geliri 8 bin liraya düşecek.

Gelecek Yıl Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Mevcut yasaya göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyor. Beyan sırasında her yıl yeniden değerleme oranında artan istisna tutarı toplam gelirden düşülüyor ve kalan kısım üzerinden yüzde 15’ten başlayarak vergi alınıyor.

Yeni sistemde ise kira gelirleri, çalışanların her ay maaşından yapılan vergi kesintisi (stopaj) gibi, aylık olarak kesintiye uğrayacak. Bütün kira ödemeleri bankalar üzerinden yapılacak. Banka, ev sahibinin hesabına yatan kira parasından yüzde 20 oranında stopaj kesintisi yapacak. Kalan tutar, vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına yatacak.

 

ekonomi