Kızılırmak Deltası'nda İstilacı Türler Araştırılıyor

TAKİP ET

Kızılırmak Deltası'ndaki istilacı ve yabancı türler, AB destekli projeyle inceleniyor. Ekosistem etkileri ve sürdürülebilirlik hedefleniyor.

Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan, 56 bin hektarlık alana yayılan Kızılırmak Deltası’nda istilacı ve yabancı türler üzerine kapsamlı bir araştırma yürütülüyor. Avrupa Birliği destekli "Karadeniz Delta Koruma Alanlarında İklim Değişikliği Etkilerinin Değerlendirilmesi için İstilacı ve Yabancı Türler Gözlem ve İletişim Ağının Geliştirilmesi" projesinin ikinci fazı kapsamında Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan’daki delta koruma alanları inceleniyor.

GÖZLEM AĞI VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç, ilk fazda istilacı türlerin Kızılırmak Deltası'ndaki dağılımı ve etkilerinin tespit edildiğini belirterek, "Gözlem ağı kurarak halkın bu süreçte interaktif bir şekilde yer almasını sağladık. Balık türleri raporlandı ve ekosisteme etkileri incelendi" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DELTA HEDEFİ

Yeni fazda istilacı türlerin ekosistem servislerine katkıları ve yöre halkı üzerindeki etkileri değerlendiriliyor. Prof. Dr. Karakoç, “Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve ekosistemin bir bütün olarak sunduğu hizmetlerin anlaşılması için eğitimler düzenlenecek. Amacımız, sürdürülebilir bir delta ekosistemi oluşturmak” ifadelerini kullandı.

KARADENİZ’DEKİ DİĞER DELTALARDA DA ARAŞTIRMALAR

Proje, Karadeniz sınır ötesi iş birliği kapsamında yürütülüyor. Türkiye’nin yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan’daki delta alanlarında benzer çalışmalar yapılıyor. Her bölge, kendi ekosistem dinamiklerine göre balık, göl ve karasal sistemler üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyor.