Kolombiya, İsrail ile ilişkileri kesti

TAKİP ET

Kolombiya, Gazze'deki Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları gerekçe göstererek İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini resmen duyurdu.

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kolombiya hükümetinin, İsrail devleti ile diplomatik ilişkileri kesme kararının İsrail'in Bogota Büyükelçiliğine resmen iletildiği ifade edildi. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğü aracılığıyla diplomatik personelin ülkeden ayrılma sürecinin İsrail Büyükelçisi'ne bildirildiği belirtildi.

Tel Aviv ve Bogota'daki konsolosluk faaliyetlerinin süreceği bilgisi de açıklamada yer aldı. Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun bu konuda nettir dediği ve bakanlıktaki ekiplerin çalışmalarının devam ettiğini belirtmişti.

Petro, Gazze'deki Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesileceğini duyurmuş, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını vurgulamış ve "Bugün meydanlara inen tüm insanlık bizimle aynı fikirde; soykırım çağına geri dönemeyiz. İnsanlığın gözleri önünde bütün bir halkın yok edilmesine seyirci kalamayız, Filistin ölürse insanlık da ölür" demişti.