Kredi Borçlarını Erken Kapatanlar için Emsal Karar

TAKİP ET

Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatanlarla ilgili önemli bir karara imza attı. Kararda, erken kredi ödemelerinde istihbarat ücreti alınmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, "Kredi kullanımı sırasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle talep edilmesinin geçerli olmadığına" hükmetti.

Sakarya'da bir özel okulun vekili, çekilip erken kapatılan 3 ayrı kredi için banka tarafından tahsil edilen ücretlerle ilgili dava açtı. Davacı, sözleşme hükümlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu beyanla kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücreti adı altındaki tutarların fazlasını geri talep etti.

Yargıtay'ın verdiği kararda, kredi kullanımı sırasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle talep edilemeyeceği belirtildi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarihli 2020/4 sayılı tebliğle getirilen düzenlemeyle, bankaların istihbarat ücreti uygulamasına son verildiği hatırlatıldı.

Kararda, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de davacıya iadesi gerektiği vurgulanarak, bu nedenle istihbarat ücretine uygulanan BSMV'nin de geri verilmesi gerektiği belirtildi.

Yargıtay'ın bu kararı, erken kredi ödemelerinde istihbarat ücretinin alınamayacağını net bir şekilde ortaya koymuş oldu.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi emsal karar Kredi Borçlarını Erken Kapatanlar kredi borçları sakarya samsun habwer ekonomi gündem haber