Kredi Kartı Faizlerinde Yeni Dönem Başladı! Borcunuz Değişecek...
1 Kasım itibarıyla kredi kartı borçlarına kademeli faiz dönemi başladı. Az borcu olan daha düşük faiz ödeyecek. Üç farklı borç limiti için değişken faiz uygulanacak. İşte detaylar...
1 Kasım itibarıyla kredi kartı borçlarında uygulanacak faiz oranlarında yeni bir dönem başladı. Artık kredi kartlarında geciken borçlar, dönem borcuna göre farklı faiz oranlarıyla işlem görecek. Az borcu olan kart sahipleri daha az faiz ödeyecek.
BORÇ YAPILANDIRMASINA 60 AY VADE İMKANI
Son dönemde kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe düşen vatandaşların sayısındaki artış üzerine, BDDK çeşitli önlemler almıştı. Bu kapsamda, kredi kartı ve kredi borçları için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirilmişti. Yeni düzenlemeyle kredi kartı borçlarına uygulanan faiz oranları, kartın dönem borcu miktarına göre değişkenlik gösterecek.
FAİZ ORANLARI HARCAMA LİMİTİNE GÖRE DEĞİŞECEK
Yeni düzenlemeye göre, kredi kartlarında 25 bin lira altı, 25 bin-150 bin lira arası ve 150 bin lira üzeri olmak üzere üç farklı harcama limiti belirlendi. Faiz oranları bu limitlere göre kademeli olarak uygulanacak. Düşük harcama yapan ve dönem borcunun asgarisini ödeyen kullanıcılar, daha düşük faizle borçlarını kapatabilecek.
YENİ FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
BDDK tarafından belirlenen ve 1 Kasım itibarıyla geçerli olacak faiz oranları, Merkez Bankası'nın 24 Ekim’de ilan ettiği yüzde 3.11’lik referans oranına göre hesaplandı:
Dönem borcu 25 bin liranın altındaysa: Azami akdi faiz yüzde 3.50, gecikme faizi yüzde 3.80 olacak.
Dönem borcu 25 bin ila 150 bin lira arasındaysa: Azami akdi faiz yüzde 4.25, gecikme faizi yüzde 4.55 olarak uygulanacak.
Dönem borcu 150 bin liranın üzerindeyse: Azami akdi faiz yüzde 4.75, gecikme faizi yüzde 5.05 olacak.
Kurumsal kredi kartları için: Dönem borcuna bakılmaksızın yüzde 4.75 akdi faiz ve yüzde 5.05 gecikme faizi uygulanacak.
KREDİ KARTI VE KMH NAKİT ÇEKİME UYGULANAN FAİZ SABİT KALDI
Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki (KMH) nakit çekim işlemlerine uygulanan faiz oranında ise değişiklik yapılmadı. Bu işlemler için azami akdi faiz yüzde 5, gecikme faizi yüzde 5.30 olarak sabit kaldı.
AMAÇ VATANDAŞI RAHATLATMAK
Uzmanlara göre, düzenleme özellikle sıkı para politikalarının uygulandığı dönemlerde hem vatandaşları hem de reel sektörü destekleyen bir adım olarak değerlendiriliyor. Yeni yapılandırma sayesinde vatandaşlar bütçelerine göre harcama yaparak borçlarını ödeyebilecek ve bu durum enflasyon üzerinde düşürücü bir etki yaratabilecek