Kültür Yolu Festivali'nde neden Atatürk yok?

TAKİP ET

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Samsun'da 8-16 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenleyeceği Kültür Yolu Festivali'nin afişinde; Samsun'un simgesi Onur Anıtı yerine Saathane'deki Saat Kulesi'nin kullanılması tepki çekti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattığı ve o günü simgelemek üzere Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel'e yaptırılan bronz Atatürk heykeli, Samsun'un simgesi olmuştu. 

'TARİHİ SAAT KULESİ' DENİLDİ!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Samsun'da 8-16 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenleyeceği Kültür Yolu Festivali'nin afişinde; Samsun'un simgesi Onur Anıtı yerine Saathane'deki Saat Kulesi'nin kullanılması tepki çekti.
 Kentin simgesi Onur Anıtı'nın adeta yok sayıldığı afişte, genel simge olarak 1977 yılında yapılan ancak zaman içinde deforme olması nedeniyle aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilerek 30 Ocak 2001 tarihinde açılan Saathane'deki 'Saat Kulesi' kullanıldı. Afişte 'tarihi saat kulesi' notu düşüldü.
 Onur Anıtı ise küçük bir kutunun içine yerleştirildi. Kültür Yolu Festivali afişi, kentteki tüm kamu kurumlarının dış cephelerinde sergilenirken, afişi gören Samsunluların büyük tepkisini çekti.

AFİŞTEKİ TEMA SORULDU

Söz konusu afiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi'nin Samsun'da gerçekleştirdiği basın buluşmasında  Hedef Halk Gazetesi Haber Editörü Noyan Alper Cabbar tarafından soruldu. Terzi, 'Afiş tasarımını hangi ajans yaptı? Onur Anıtı yerine neden Saat Kulesi kullanıldı? Samsun'un simgesi Saat Kulesi mi?" şeklinde sorulan soruya yanıt verdi. 

ATATÜRK, KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Terzi şöyle konuştu; "Kültür Yolu'nun tek bir logosu var. Bu şehirlere özgü çalışma. Her sene o şehirden kültür ve turizm ikonu seçiliyor. Bakanlığımıza bağlı arkadaşlarımız tema çalışması yaptı. Saat Kulesi'ni seçmişler. Eleştirinizi haklı olarak görüyorum. Başımızın üzerinde yeri var. Atatürk, kırmızı çizgimizdir. Samsun şehrinin hassasiyetini de anlayabiliyorum. Seneye düzelteceğiz. Kültür Yolu Festivali'nde baş etkinliğimiz Atatürk Kültür Yolu'nda yani Mustafa Kemal Atatürk yaşasaydı 16 şehirde nasıl bir fotoğraf bizimle olurdu. Yine festival kapsamında pek çok etkinliğimiz var."

Samsun'da 8-16 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali'nin afişinde saat kulesi kullanılması, Samsun'un simgesi Atatürk Onur Anıtı'nın küçücük, yok sayılabilecek şekilde kullanılması tepki çekti.#samsun #kültüryolufestivali@TCKulturTurizm pic.twitter.com/sW1DcUdKON

— Noyan Alper Cabbar (@CabbarNoyan) June 6, 2024

samsun samsun haber son dakika Kültür Yolu Festivali