Kurban kesimi ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar

TAKİP ET

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kurban kesimi ve etlerin muhafazasıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Sağlam, kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. İlk olarak, kesim yapılan yerlerin çevresinin temiz tutulması gerektiğini belirtti. Kesilen hayvanlara ait atıkların özel bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini ve çevre kirliliğine neden olmaması için derin çukurlara gömülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların ve atıkların evcil veya yabani hayvanlara verilmemesi gerektiğini söyledi.

Etlerin muhafazasıyla ilgili olarak, Sağlam özellikle soğutma işleminin hemen başlatılması gerektiğini ve sakatatların düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerektiğini ifade etti. Taze etlerin buzdolabında bir hafta saklanabileceğini, uygun şekilde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra ise eksi 18 derecede 6 ay saklanabileceğini belirtti. Ayrıca, kavurma yapılan etlerin uygun şartlarda bir yıl saklanabileceğini söyledi.

Kesim sonrası elde edilen derinin dinlendirildikten sonra tuzlanması gerektiğini belirten Sağlam, kesim sırasında ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıkların da dikkatli bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, kurban alımı, nakliyesi, kesimi ve kesim sonrası atıkların bertarafı konusunda vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Yasak ve kısıtlamalara uymayanların cezai işlemle karşılaşabileceğini söyledi.