Kurbanlık Seçerken Uzmanından Şap ve Tüberküloz Uyarısı

TAKİP ET

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık hayvan arayışı arttı. Veteriner Hekim Engin Hastaoğlu, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları ve şap ile tüberküloz hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı hızlandı. Veteriner Hekim Engin Hastaoğlu, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları ve şap ile tüberküloz hastalıklarına karşı alınması gereken önlemleri anlattı.

Şap ve Tüberküloz Tehlikesi

Veteriner Hekim Engin Hastaoğlu, şap ve tüberkülozun üreticilere ciddi ekonomik kayıplar yaşatan bulaşıcı hastalıklar olduğunu belirtti. Şap hastalığının viral olduğunu ve apto virüsünden kaynaklandığını söyleyen Hastaoğlu, “Tarım Bakanlığımız dönemsel olarak açıklama yapmasına rağmen, hayvan hareketlerinin hızlı olduğu dönemlerde bulaşıcılığı artıyor. Şap, ateş ve karakterize ekonomik kayıplara yol açar. Tüberküloz ise mikrobiyal bir hastalıktır ve solunum ile sindirim yoluyla insan ve hayvan sağlığını tehdit eder,” dedi.

Hastalık Belirtileri ve Tüketim Uygunluğu

Şap hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, ağız bölgesinde beyaz veziküller ve tırnaklarda lezyonlar olduğunu belirten Hastaoğlu, bu hayvanların kesilmesi durumunda hastalıklı bölgelerin imha edilmesi gerektiğini, başka bir enfeksiyon varsa hayvanın tamamen imha edilmesi gerektiğini ifade etti. Tüberkülozun tespiti ise şap hastalığına göre daha zordur ve genellikle karkas etle birlikte bulgularına rastlanır. İlerleyen safhalarda lenf yumrularında şişkinlik ve renk değişikliği yapar. Hastalığın yayılmamış olduğu durumlarda iç organlar imha edilip et kavurma olarak tüketilebilir, ancak yayılmışsa tüm gövde imha edilir.

Kurbanlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vatandaşlara kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Hastaoğlu, "Kurbanın dini gereklilikleri sağlamasının yanı sıra sağlık durumu da iyi olmalı. Hayvanın besi durumu yerinde olmalı, tüm uzuvları eksiksiz olmalı, büyükbaşlarda 2 yaş ve üzeri, küçükbaşlarda 1 yaş ve üzeri olması gerekmektedir. Canlı, diri ve tüyleri parlak olmalıdır. Vücut boşluklarında akıntı, kanama ve yaralanma olmamalı, solunum ve ateş normal olmalıdır," dedi.

Kurbanlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler kurban bayramı 2024 Kurbanlık Şap ve Tüberküloz Tehlikesi Hastalık Belirtileri Tüketim Uygunluğu sağlık samsun haber gündem haber