Küresel Borçlar Artıyor: Türkiye G20 Listesinde Dikkat Çekiyor

TAKİP ET

Dünya genelinde pandemi sonrası borçlulukta önemli artışlar yaşanıyor. Ülkelerin toplam kamu borçları, yıllık üretimin 3 katına ulaşarak rekor seviyeye çıktı. Bu artışta gelişmekte olan piyasaların öne çıktığı belirtilirken, Türkiye G20 ülkeleri arasında olumlu bir konumda bulunuyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) "Küresel Borç Monitörü" raporuna göre, küresel borç miktarı yılın ilk çeyreğinde 1,3 trilyon dolar artarak 315 trilyon dolara yükseldi. Bu dönemde dünya genelindeki borç/GSYH oranı yüzde 333 olarak kaydedildi.

G20 ülkeleri arasında ABD'nin zirvede yer aldığı raporda, Türkiye'nin en az kamu borcu olan ülkeler arasında bulunduğu görülüyor. Japonya'nın yüzde 299 ile borç/GSYH oranında zirvede olduğu listede Türkiye yüzde 45 oranıyla dikkat çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yüksek borçlu bir ülke olmadığını vurgularken, Türkiye'nin toplam borcunun milli gelire oranının yüzde 110 olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, Türkiye'nin hanehalkı, şirket ve finans sektörü borçlarını da dikkate aldığımızda yüksek borçlu bir ülke olmadığını ifade etti.

Küresel borç miktarı yılın ilk çeyreğinde 1,3 trilyon dolar artarak 315 trilyon dolara yükseldi.

Gelişmekte olan piyasaların borç birikiminde önemli artışlar yaşandı.

Türkiye, G20 ülkeleri arasında en az kamu borcu olan ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yüksek borçlu bir ülke olmadığını ve borç/GSYH oranının yüzde 110 olduğunu belirtti.

Türkiye G20 Listesi Uluslararası Finans Enstitüsü ün (IIF) Küresel Borç Monitörü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek