Küresel Piyasalar Haftaya Karışık Başladı

TAKİP ET

Küresel piyasalarda, Fed'in faiz indirimi beklentilerine karşın banka yetkililerinin temkinli açıklamaları ve yoğun veri gündemi nedeniyle karışık bir seyir izleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentiler artarken, banka yetkililerinin temkinli açıklamaları piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor. Bu hafta, ABD'de açıklanacak büyüme verileri ve diğer önemli ekonomik göstergeler, yatırımcıların odağında bulunuyor. Analistler, Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin piyasaların oynaklığını artırabileceğini belirtti.

Para piyasalarında, Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 72, kasımda ise yüzde 91 olarak fiyatlanıyor. İkinci bir faiz indirimi ihtimali ise aralıkta yüzde 84 olarak öngörülüyor. Cuma günü, çip üreticisi Nvidia'nın hisselerindeki düşüş, şirketi dünyanın en değerli üçüncü şirketi konumuna geriletirken, Microsoft yeniden birinci sıraya yükseldi.

ABD'de "triple witching" olarak adlandırılan hisse senedi opsiyonlarının, hisse senedi endeksi vadeli işlemlerinin ve hisse senedi endeksi opsiyon sözleşmelerinin aynı gün vadesinin dolması nedeniyle yüksek işlem hacmi görüldü. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni haftaya yatay seyirle yüzde 4,26 seviyesinden başlarken, dolar endeksi ise hafif gerileme gösteriyor. Altının ons fiyatı yüzde 0,2 artışla 2 bin 325 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise yeni haftanın ilk işlem gününde 84,4 dolardan alıcı buluyor. New York borsasında Nasdaq ve S&P 500 endeksleri gerilerken, Dow Jones endeksi hafif artış kaydetti. Avrupa piyasalarında ise negatif bir seyir hakim. Avrupa Merkez Bankalarının farklı faiz kararları ve bölgedeki seçim belirsizlikleri piyasaları etkiliyor.

Asya pay piyasalarında Japonya hariç negatif bir seyir öne çıkarken, Japonya'da açıklanacak enflasyon verileri izleniyor. Japon yeninin dolar karşısındaki düşüşü sürerken, Japonya Merkez Bankasının döviz kuruna olası müdahalesi dikkat çekiyor. Çin ve AB arasındaki elektrikli araç tarifeleri müzakereleri de yatırımcıların takibinde.

Türkiye'de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,29 artışla tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı bu hafta yatırımcıların odağında. Ekonomistler, TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyor. Dolar/TL, 32,8050 seviyesinden işlem görüyor. Bugün Türkiye'de finansal hizmetler güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

10.00 Türkiye, haziran ayı finansal hizmetler güven endeksi

10.00 Türkiye, haziran ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı

11.00 Almanya, haziran ayı Ifo iş dünyası güven endeksi

17.30 ABD, haziran ayı Dallas Fed imalat sanayi endeksi

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası ın (Fed) karışık seyir dolar döviz faiz banka ekonomi samsun haber