Küresel Piyasalar Karışık Seyrediyor

TAKİP ET

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için "daha fazla iyi veri" gerektiğini vurgulamasının ardından küresel piyasalarda karışık bir seyir izlendi. Powell'ın açıklamaları, yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.

Dün ABD Senatosu'nda Fed'in Para Politikası Raporu'nu sunan Jerome Powell, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizini düşürmenin uygun olmadığını belirtti. Powell, politika kararlarını toplantıdan toplantıya aldıklarını vurgulayarak, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceğini veya tersine çevirebileceğini ifade etti.

Fed Faiz İndirimi İhtimalleri

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 77'ye gerilerken, kasımda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 79 olarak görülüyor. Aralık toplantısında ikinci kez faiz indirimi ihtimali ise yüzde 96 olarak fiyatlanıyor. Bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,30'a çıktı ve bugün de yüzde 4,31 seviyesinde bulunuyor.

Altın, Dolar ve Petrol Fiyatları

Dün yüzde 0,2 artışla 105,1 seviyesinden günü tamamlayan dolar endeksi, bugün önceki kapanışının hemen altında seyrediyor. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 2.367 dolardan alıcı bulurken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 değer kaybıyla 84 dolardan işlem görüyor.

ABD Borsaları

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,14 artışla 18.429,29 puan ve S&P 500 endeksi yüzde 0,07 yükselişle 5.576,98 puandan günü tamamlayarak kapanış rekorunu tazelerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,13 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa Borsaları

Avrupa borsalarında ise dün satıcılı bir seyir hakim oldu. Fransa'da genel seçimlerin ardından artan siyasi belirsizlik bölge pay piyasaları üzerinde satış baskısı oluşturdu. Moody's, Fransa'daki seçim sonuçlarının ülkenin kredi notu üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu bildirdi.

Asya Borsaları

Asya pay piyasalarında Çin hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, Çin'de açıklanan enflasyon verileri yurt içi talebin zayıflamaya devam ettiğini gösterdi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseldi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,4 geriledi.

Borsa İstanbul

Yurt içinde ise dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,62 azalışla 10.796,57 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün alıcılı bir seyir izleyerek günü yüzde 0,6 artışla 32,8731'den tamamladı ve bugün 32,9090 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün Piyasalarda Takip Edilecek Veriler

10.00 Türkiye, Mayıs ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi

17.00 ABD, Mayıs ayı toptan eşya stokları

17.00 ABD, Fed Başkanı Powell'ın konuşması

ABD Merkez Bankası (Fed) küresl piyasalar karışık seyir ekonomi samsun haber gündem haber