Küresel Piyasalarda Belirsizlik Devam Ediyor

TAKİP ET

Fed'in faiz indirimine ilişkin belirsizlik ve Nvidia'nın finansal sonuçları öncesinde küresel piyasalarda karmaşık bir seyir hakim.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine yönelik belirsizlik ve teknoloji devi Nvidia'nın finansal sonuçları öncesinde karmaşık bir seyir izleniyor. Bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları, piyasalara geleceğe dair ipuçları verebilirken, yapay zeka alanındaki teknoloji şirketleri, bilanço sezonunda öne çıkmaya devam ediyor.

Analistler, Fed'in faiz politikasına ilişkin belirsizliğin devam ettiğini vurgulayarak, Fed Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarının, bankanın gelecekte atacağı adımlara dair önemli bilgiler sunabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, piyasaların kapanmasının ardından açıklanacak Nvidia'nın finansal sonuçlarının, teknoloji hisseleri ve genel piyasa yönlendirmesi üzerinde etkili olabileceği ifade ediliyor.

Fed'in martta faizde değişikliğe gitmeyeceği kesin gözüyle bakılırken, bankanın faiz indirimine başlama ihtimali mayıs ve haziran aylarında sırasıyla yüzde 37 ve yüzde 78 olarak fiyatlanıyor.

Ayrıca, küresel piyasalarda şirketlerin finansal performansları da yakından takip ediliyor. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde kar açıklayan Walmart'ın yanı sıra, akıllı televizyon üreticisi Vizio'yu 2,3 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurması dikkat çekiyor. ABD'li banka Capital One'ın Discover'ı satın alacağı haberinin ardından Discover'ın hisseleri yüzde 13'e yakın artış kaydetti.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,27 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104 seviyesinde seyrediyor. Altının ons fiyatı ise önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 2 bin 31 dolardan alıcı buluyor.

Orta Doğu'da yaşanan gerilim, petrol piyasasını da etkiliyor. Brent petrolün varil fiyatı, dünkü yüzde 1'lik düşüşün ardından bugün önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 81,9 dolardan işlem görüyor.

Asya ve Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı'nın faiz indirimi beklentisi ile ilgili açıklamaları takip edilecek.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, dolar/TL paritesi 30,9290 seviyesinde işlem görüyor.

Bugünün piyasa takviminde dikkat çeken veriler ise şöyle:

18.00: Avro Bölgesi, şubat ayı tüketici güven endeksi

22.00: ABD, FOMC toplantı tutanakları

küresel piyasa borsa belirsizlik