Kuş Cenneti yıllardır geçici listede

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli sulak alanları arasında olan ve göçmen kuşların konaklama noktasında yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 8 yıldır UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için geçici listede bekliyor.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinden başlayıp Bafra'yıda içine alacak şekilde 56 bin hektar alanda yer alan Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanları arasında yer alıyor. Delta, göçmen kuşlar içinde eşsiz bir konaklama imkanı sunmasıyla Kuş Cenneti olarak adlandırılıyor. 

Samsun'un ve Türkiye'nin eşsiz doğa mirası konumundaki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için dönemin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Eylül 2016 tarihinde başvuruda bulunuldu. Başvuru sonrası, Kızılırmak Kuş Cenneti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. 

ARADAN KOSKOCA 8 YIL GEÇTİ 

Aradan geçen 8 yılda, Kızılırmak Deltası UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmadı. Bir ara geçici listedeki sıranında iptal edildiği iddiası gündeme gelsede, aradan geçen yıllarda Türkiye'nin ve Samsun'un önemli değeri Kızılırmak Deltası listeye giremedi. Deltanın listeye girmesi için verilen yoğun temaslara da ara verildi. 

TÜRKİYE VE SAMSUN'UN DOĞAL KÜLTÜREL MİRASI 

Kızılırmak Deltası, 56 bin hektar genişliğinde, irili ufaklı 20 adet göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlardan oluşması, çok büyük bir alana sahip olması ve de barındırığı kuş sayısı bakımından yalnızca Türkiye için değil tüm dünya ekolojisi açısından büyük öneme sahiptir. Yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilen bu alan Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsamaktadır. Doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanıdır. Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşımaktadır. Batı Palaearktik bölge içerisinde yaklaşık 1.100 kuş türü yaşamakta olup bu türlerin yüzde 40'ı yani yaklaşık 460 çeşidi Türkiye'de belirlenmiştir. Bu bölgedeki kuş türlerinin ise yaklaşık yüzde 35'i Kızılırmak Deltası'nda tespit edilmiş olup yaklaşık yüzde 15'i burada üremektedir.