Kuşların uğrak yuvası binlerce göçmen kuşa yuva oluyor

TAKİP ET

Samsun'da yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kış aylarında Sibirya ve Kuzey Avrupa'dan gelen kuğular ile binlerce göçmen kuşa yuva oluyor.

Samsun'da Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırları içinde yer alan, koruma altındaki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bugüne kadar 365 kuş türü görüldü. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli dört kriterden üçüne sahip olan deltada, dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 24 kuş türünün 15'i kayıt altına alındı.

Zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan delta, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor. Özellikle kış aylarında Sibirya ve Kuzey Avrupa'dan deltaya gelen göçmen kuşlar, kışı burada geçiriyor. Delta, bu yıl da kuğuların yanı sıra farklı türdeki binlerce kuşu ağırlıyor.

3 TÜR KUĞU GELİYOR

Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, "Delta, kış göçlerinin başlamasıyla yüz binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de görülen 500 tür kuş bulunuyor. Kızılırmak Deltası'nda ise tespit edilen tür sayımız 365. Kış aylarında kuğuları sıklıkla görüyoruz. Üç tür kuğu bulunuyor; ötücü kuğu, sessiz kuğu ve küçük kuğu. Kışın burada konaklıyorlar. Deltaya gelen ziyaretçiler rehber eşliğinde çıplak gözle kuğuları seyredebiliyor. Ördek familyasının en büyük türlerinden olan kuğular, güzellikleriyle ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

BU BÖLGE ÇOK ÖNEMLİ

Yılmaz, deltanın önemine dikkati çekerek, "Türkiye'de kış ortası kuş sayımlarda en fazla kuş türünün bir arada gözlemlendiği yer, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'dir. Deltada doğal yaşama insan müdahalesi en aza indirildi. Uygulanan tedbirler sonucunda hem kuş sayısında hem de deltadaki diğer hayvan varlığında gözlemlenir şekilde artış oldu. Deltadaki 365 kuş türünden 165'i yaz kış görülebilen türlerdir. Diğer türler ise yaz ve kış dönemlerini geçirmek için gelen türler. Bölgenin besin yönünden zengin olması, yaşam alanlarının uygunluğu ve göç yolunda bulunması kuş yoğunluğunun başlıca nedenleri" dedi.