M Çiçeği Virüsü Afrika'da Hızla Yayılıyor: 517 Kişi Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Afrika'da yayılan M çiçeği virüsü nedeniyle 517 kişi hayatını kaybetti. Virüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemler artırıldı.

Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği (mpox) virüsü, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Nijerya gibi ülkelerde ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, virüsün yayılmasını önlemek için halk uyarıldı ve ek önlemler alındı.

HASTALIĞIN YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN YENİ TEDBİRLER

M çiçeği virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla, uluslararası yolcular için bir sağlık beyanı formu zorunluluğu getirildi. Bu formu doldurmak, ülkeye giriş yapacak herkes için mecburi hale getirildi. Africa CDC'nin 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, ocak ayından itibaren 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi bu virüse yakalandı ve 14 bin 719 şüpheli vaka kaydedildi.

Virüsün yayılmasını durdurmak için ülkeler arası işbirliği artırılırken, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla halk bilgilendirilmeye devam ediliyor.

VİRÜSÜN BULAŞMA YOLLARI VE BELİRTİLERİ

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Virüsle temas genellikle vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf gibi eşyaları kullanmak ya da vücut sıvılarıyla temas etmekle gerçekleşiyor.

Virüs bulaştıktan sonra ilk belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunuyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE HASTALIĞIN SEYRİ

M çiçeği virüsü için özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalık antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. Ancak ciddi vakalar da ölümle sonuçlanabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında bu hastalığın ismini "maymun çiçeği"nden (Monkeypox) "mpox" olarak değiştirerek, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı bir adım atmıştı.