Milyonların Gözü Enflasyon Açıklamasında

TAKİP ET

Haziran enflasyon verileri, memur ve emekli maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok ödemeyi etkileyecek. Beklenen zam oranları ve detaylar.

Haziran ayı enflasyon verileri, milyonlarca vatandaşın odağında. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz saat 10.00'da açıklanacak olan enflasyon rakamları, memurlar, memur emeklileri ve işçi emeklilerinin yeni maaşlarını belirleyecek.

Ödemelerde Büyük Değişim

Bu veriler sadece maaşları değil, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık ve engelli aylıkları ile evde bakım desteği gibi birçok sosyal yardımı da doğrudan etkileyecek.

Memur ve Emekli Maaşlarına Zam

Memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşmeyle belirlenen oran üzerinden hesaplanıyor. Enflasyon beklentilerine göre, memur ve memur emeklisi maaşlarında yaklaşık %20 oranında bir artış öngörülüyor. Bu oranla, şu an 32 bin 861 lira olan en düşük memur maaşı, 39 bin liranın üzerine çıkacak. En düşük memur emekli maaşı da 16 bin liranın üzerine yükselecek.

Memur Zam Oranı Nasıl Hesaplanıyor?

Memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Memur ve memur emeklileri, yılın ilk altı ayında toplu sözleşme ile %15 zam almıştı. İlk altı aydan doğacak enflasyon farkı da maaşlara yansıyacak. Ayrıca, toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için %10'luk zam hakkı bulunuyor.

Emekli Zam Oranı

Emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon oranı kadar zam yapılıyor. Tahminlere göre, 6 aylık enflasyon %25 civarında gelecek. Buna göre, emeklilerin kök maaşlarına %25 zam yapılacak. Kök aylığı 7 bin 500 liranın altında olanların maaşları, zamma rağmen 10 bin lirayı aşmadığı takdirde en düşük emekli maaşı uygulamasından yararlanacak. 10 bin olarak belirlenen en düşük emekli maaşının artıp artmayacağı henüz bilinmiyor.

Kıdem Tazminatı Tavanı

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş zam oranı ile belirleniyor. Bu çerçevede, kıdem tazminatı tavanı 35 bin 58 liradan 42 bin liranın üzerine çıkacak. Yeni rakam, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlenecek. Nihai rakam, 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın memur aylık katsayısı değişikliği ile belli olacak.

Bedelli Askerlik Ücreti

Bedelli askerlik ücreti de memur aylık katsayısına göre yeniden belirleniyor. Hesaplamalara göre, 182 bin 609 lira olan bedelli askerlik ücreti, 219 bin lirayı aşacak.

Yaşlılık ve Engelli Aylıkları

Memur zammı, maaş katsayılarında bir artışa neden olduğu için yaşlılık aylığı, engellilik aylığı ve evde bakım desteği ödemelerinde de artış olacak. Yaşlılık aylığı 3 bin 504 liradan 4 bin 200 liraya, engellilik aylığı (engel oranı %40-69) 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya, engellilik aylığı (engel oranı %70 ve üzeri) 4 bin 197 liradan 5 bin 36 liraya, engelli yakını aylığı 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya yükselecek. Evde bakım yardım desteği ise 7 bin 608 liradan 9 bin 131 liraya çıkacak.

enflasyon verileri memur maaşı emekli maaşı kıdem tazminatı Bedelli Askerlik yaşlılık aylığı engelli aylığı evde bakım desteği TÜİK toplu sözleşme enflasyon zammı