MPS hastası kuzenler, hayat mücadelesi veriyor

TAKİP ET

Osmaniye'de yaşayan Mümine-Mine kardeşler ve kuzenleri Muhammed Kayra Kalkan, nadir görülen Mukopolisakkaridoz (MPS) hastalığıyla mücadele ediyor. 25 yaşındaki Mümine, 21 yaşındaki Mine ve 16 yaşındaki Muhammed, bu hastalıkla baş etmek için hayatları boyunca mücadele vermek zorundalar.

Mümine ve Mine'nin ebeveynleri Ayşe ve Mehmet Kalkan, kızlarının 5 yaşına geldiklerinde bedensel gelişimlerinin diğer çocuklara göre geri kaldığını fark ettiler. Hastaneye gittiklerinde, kızlarının nadir görülen MPS hastalığına sahip olduklarını öğrendiler. İlerleyen yıllarda aynı hastalığın kuzenleri Muhammed'de de teşhis edildi. Bu hastalık, vücut iskeletinin gelişimini engelliyor ve yaşamlarını olumsuz etkiliyor.

Baba Mehmet Kalkan, Sağlık Bakanlığı'ndan aldıkları ilaçların tüm MPS hastalarına verilmesini istiyor. Bu ilaçlar, hastalığın ilerlemesini durdurmaya yardımcı oluyor ancak oldukça maliyetli. Kalkan ailesi, her hafta binlerce euro harcayarak bu ilaçları kullanıyor.

Mine Kalkan, hastalık nedeniyle pandemi döneminde sağlık sorunları yaşadıklarını ve üniversite sınavlarına giremediğini belirtiyor. Hayalini gerçekleştirememenin üzüntüsünü yaşıyor ancak mücadele etmeye devam ediyor.

Muhammed Kayra Kalkan ise, açıktan eğitim alarak günlerinin çoğunu televizyon izleyerek ve oyun oynayarak geçiriyor. Pandemi ve diğer engeller nedeniyle hayalini gerçekleştiremediği için üzgün, ancak hala hayalini beyin cerrahı olmak olarak koruyor.