MSB Harita Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK, Türkiye'deki Diri Faylar Üzerinde Ortak Araştırma Yapacak

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında Türkiye'deki diri faylar üzerinde gerçekleştirilecek araştırmalarla, yerleşim alanlarını etkileyebilecek potansiyel deprem senaryolarının belirlenmesi amaçlanıyor.

TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi yöneticiliğinde yürütülecek projede, 14 üniversite ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gibi 19 kuruluş yer alacak. Proje süresince, 200'e yakın bilim insanı ve araştırmacının katılımıyla çalışmalar yürütülecek. Proje sonuçları ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından oluşturulan Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesinde kullanılabilecek.

Harita Genel Müdürlüğü, protokol kapsamında jeodezik veriler ve sayısal harita bilgisi sağlayarak projeye destek verecek. Bu işbirliği, Türkiye'nin deprem riski ve güvenliğine dair önemli verilerin ortaya çıkarılmasına yönelik bir adım olarak nitelendiriliyor.