Muhasebeciler Ve Mali Müşavirler Bakanlığı Göreve Çağırdı

TAKİP ET

Samsun Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir çalışanları, sosyal haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik taleplerini, düzenlenen basın açıklamasıyla duyurdu.

1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Onur Anıtı önünde bir araya gelen Muhasebeciler ve Mali Müşavirler, burada pankartlar eşliğinde basın duyurusu yaptı.
Samsun Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası SSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ergör, Muhasebecilerin ve Mali Müşavirlerin sosyal haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bakanlık yetkililerine çağrıda bulunarak taleplerini sıraladı. Ergör şunları söyledi:

MESLEK ÇALIŞANLARIMIZIN İŞ YÜKÜ ARTIYOR

“Ülkemizin ekonomik durumundaki olumsuz dalgalanmalar sebebiyle maliye politikalarındaki sıkılaşma çalışmaları, biz Mali Müşavirlerin çalışma hayatını her gün daha zor bir duruma sokmaktadır. Her geçen gün artan iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi bizlerin uzun mesailer yaparak çalışmamıza ve bunun karşılığında ise fiyat artışları sebebiyle ücret gelirlerimizin hızla azalmasına sebep olmaktadır.

Bizlerden çok daha fazla çalışmamızı bekleyen Hazine ve maliye bakanlığı, Biz mali müşavirleri artık isyan edecek duruma getirmiştir. Bizler kamu yararı için her türlü fedakarlığı yapan Samsunda 1065, Ülke genelinde ise 130.000 kişilik büyük bir meslek ailesiyiz. Bu büyük ailenin baş sorumluluklarından biri olan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri zorlaşmaktadır.

Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilen iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanır hale gelmiştir. Mali müşavirler bu durum karşısında Milli,dini bayramlar ve hafta sonları dahi çalışarak yüklenilen bu sorumlulukların altından kalkmaya çalışmaktadırlar.

Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir. Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensuplarının bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi artık mümkün değildir”.

MUHASEBECİLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Güngör açıklamasının devamında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bakanlık yetkililerine çağrıda bulunarak meslek camiasına yönelik taleplerini şöyle sıraladı:

“Şu an meslek camiamızda infial hali mevcuttur. Çok değil geçen ay ilimiz Samsunda Bir meslektaşımız ağır iş yükü altında rahatsızlanarak beyin kanaması sonucu vefat etmiş bir meslek mensubumuz ise aort damarı yırtılarak yoğun bakımda tedavisi devam etmektedir. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığının sayın yetkilileri, sayın Bakanımız Mehmet Şimşek, taleplerimize sessiz kalmayın.

Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUIK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz.

Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz.

Meslek mensuplarımıza bir an önce yeşil pasaport hakkının verilmesini istiyoruz

Uluslararası uygulamalarda olduğu gibi arabuluculuk yetkisinin meslek mensuplarımıza da verilmesinin bir hak olduğu kadar aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz

Mali Müşavirlik ve denetim hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması için bu hizmetlerdeki KDV oranının indirilmesini talep ediyoruz

Beyanname imzalatma sınırlarının tamamen kaldırılarak, bütün beyannamelerin Mali Müşavirler tarafından imzalatılması zorunluluğunun getirilmesini bekliyoruz

Stajyerlerimizin istihdamında işverene destek sağlanmasını, sigorta prim yükünün azaltılmasını istiyoruz.

Meslek mensuplarımıza da KOSGEB destek programlarından ve KGF(kredi garanti fonu) destekli kredilerden yararlanma imkanının sağlanmasını talep ediyoruz Sayın Şimşek, Sayın Hazine ve Maliye bakanlığı yetkilileri, Pandemi döneminde bile o zor şartlarda

Sağlık personelleri ve biz değilmiydik ofislerimizde tüm kötü koşullar altında çalışan, kendimizi ve ailemizi riske atan, hatta ve hatta ölüm pahasına çalışan lütfen taleplerimize sessiz kalmayın. Kamu yararı için; 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bilgisayar başında sabahlamak istemiyoruz. Ailelerimize, çocuklarımıza zaman ayırmak istiyoruz. 1-20 Temmuzda Mesleki tatilimizin şartlarının bir an önce gözden geçirilip gerçek anlamda tatil hakkımızı istiyoruz. Artık sabrımızın kalmadığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Samsun Serbest Muhasebeciler Mali Müşavir Oktay Ergör