Mutlak Kulak" Yusufhan, Ünlü Bir Piyanist Olmayı Hedefliyor

TAKİP ET

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan 9 yaşındaki Yusufhan Çakır, dört yıl önce piyanoyu başarıyla çalmaya başladıktan sonra "mutlak kulak" olarak nitelendirilen müzik yeteneğine sahip olduğu anlaşıldı. Ünlü bir piyanist olma hedefiyle yola çıkan Yusufhan, yeteneği ve azmiyle dikkat çekiyor.

Kovid-19 salgını döneminde evde vakit geçiren Yusufhan'ın babası Süleyman Çakır, beş yaşındaki oğlundan "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü piyanoda çalmasını istedi. Türküyü birkaç kez dinleyen Yusufhan, piyanoda başarıyla çaldı. Bu yeteneğini fark eden ailesi, Yusufhan'ın eğitimine önem vererek Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Özlem Başoğlu'ndan eğitim almaya başladı.

Yusufhan, eğitim aldığı süreçte katıldığı İzmir Mozart Akademi Piyano Yarışması'nda dünya üçüncülüğü ve Altın Nota Piyano Yarışması'nda birincilik elde etti. Özlem Başoğlu, Yusufhan'a altı yaşından itibaren eğitim verdiğini belirterek, "Yusufhan'ın 'absolut kulak' olduğunu anladık. Bu, doğadaki tüm sesleri referans almadan tanıyabilen bir yetenek. Yusufhan'ın piyanoda daha başarılı olacağını düşündüğümüz için bu alana yönlendirdik. Dinlediği bir parçayı nota kullanmadan çalabiliyor" dedi.

Ankara'da yapılan zeka testlerinde Yusufhan'ın birçok alanda üstün potansiyele sahip olduğu belirlendi. Özlem Başoğlu, "Yusufhan, İngiliz Kraliyet Okulunun lise denklik diplomasına denk gelen Grade 5'i başarıyla tamamladı. Şimdi lise son sınavı olan Grade 8'e hazırlanıyor. Yusufhan'ın piyano çalma ve algılama konusunda oldukça üstün bir potansiyeli var" şeklinde konuştu.

PİYANO HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Yusufhan'ın babası Süleyman Çakır, oğlunun piyanoya olan ilgisinin nasıl başladığını anlatarak, "Oğluma 'Uzun İnce Bir Yoldayım' türküsünü çalmak isteyip istemediğini sordum. Piyano başına geçti ve çalmaya başladı. Salgın döneminde eğitim verecek öğretmen bulamadık, internetten bir program bulduk ve onunla başladık. Özlem Hanım ile tanıştıktan sonra profesyonel eğitim almaya başladı. Evdeki piyano, Yusufhan'ın hayatını değiştirdi" dedi.

HEDEFLERİ BÜYÜK

Anne Gökçe Çakır ise Yusufhan'ın piyano çalmayı çok sevdiğini ve eğitim almaya başladıktan sonra çok hızlı ilerlediğini belirtti. Yusufhan, Batum Senfoni Orkestrası ile birlikte başarılı bir performans sergiledi. Kendisi de bu konuda, "Ablam piyano çalmayı bıraktı, onun yerine ben geçtim. Eğitim almaya başladım ve ilerledim. En çok caz, Mozart ve Chopin çalmayı seviyorum" dedi.

Piyanist ve besteci Fazıl Say'ı beğendiğini belirten Yusufhan Çakır, "Ben de onun gibi ünlü bir piyanist olmak istiyorum, hatta onu geçmeyi hedefliyorum" ifadesini kullandı.