Naci Görür depreme dikkat çekti: Türkiye diz çöker...

TAKİP ET

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, Marmara Bölgesi'nde olası bir depremin Türkiye'yi ciddi şekilde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Görür, Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisinin yaklaşık %60'ını oluşturduğunu belirterek, bu bölgedeki bir depremin çarkları durdurması durumunda sadece Marmara'nın değil, tüm Türkiye'nin büyük bir darbe alacağını vurguladı.

İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) tarafından Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm' konulu panelde konuşan Görür, depremlerin durdurulamaz bir doğa olayı olduğunu, levha hareketlerinin yeryüzünün yaşam döngüsünü sürdürdüğünü belirtti. Depremlerin yeryüzünde döngü yarattığını ve bu sayede yaşamın sürdüğünü ifade etti.

Görür, deprem hazırlıklarının önemine dikkat çekerek, herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Depremin en büyük çevre felaketi olduğunu belirten Görür, depremin ardından kanalizasyon ve içme suyu sistemlerinin zarar görebileceğini ve bunun uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Olası bir Marmara depreminde bölgenin ekonomik faaliyetlerinin durmasının, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını da tehlikeye atacağını vurgulayan Görür, Marmara bölgesinin depreme hazırlanmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Görür'ün uyarıları, depreme karşı alınacak önlemler ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasının gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.