NATO'dan teklif: Rusya'yı vuralım

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşının şiddetlenmesi üzerine Ukrayna'ya sağlanan silahların Rusya topraklarını hedef alabileceğini savundu. Stoltenberg, müttefik ülkelerce tedarik edilen silahların Rusya'daki askeri hedefleri vurmak üzere kullanılabilmesi gerektiğini belirtti ve bu yöndeki kısıtlamaların yeniden değerlendirilmesini istedi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın kendini savunma hakkına vurgu yaparak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiğini ve Ukrayna'nın ulusal hukuka göre kendini savunma hakkı olduğunu söyledi. Bu çerçevede Ukrayna'nın sadece kendi sınırlarında değil, Rusya'daki askeri hedefleri de vurma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Ancak Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'daki savaşın bir parçası olmadığını vurgulayarak, NATO'nun Ukrayna'ya sağladığı destekle çatışmanın bir tarafı olmadığını belirtti. NATO'nun Ukrayna'ya teçhizat ve eğitim yoluyla destek sağladığını ancak Ukrayna'ya doğrudan askeri birlikler gönderme ya da doğrudan savaşa dahil olma gibi bir planlarının olmadığını açıkladı.

Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in isteğiyle sona erdirilebileceğini ancak Putin'in bu yönde bir işaret vermediğini ve adımlarının tam tersine savaşı şiddetlendirdiğini ifade etti.