Omurga Kırıklarında Çimentolama İşlemi

TAKİP ET

Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Opr. Dr. İbrahim Akkurt, omurga kırıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dr. Akkurt, omurga kırıklarının, özellikle yaşam kalitesini bozan şiddetli ve aralıksız sırt ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Çimentolama işleminin, lokal anestezi ile yapılması sayesinde hastalar için büyük bir konfor sunduğunu vurguladı.

Omurga Kırıklarının Nedenleri

Omurga kırıklarının genellikle travmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr. Akkurt, "Gençlerde düşmeler, taşıt kazaları veya spor yaralanmaları gibi durumlarda ortaya çıksa da, ileri yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi) nedeniyle sıkça görülür. İleri yaşlardaki hastalar ufak bir yerden düşmeyle bile omurgalarında kırıklar yaşayabiliyor, çünkü kemiklerin mineral yapıları çok düşük olduğundan, travmaya maruz kaldıklarında kolayca kırılabiliyorlar" dedi.

Omurga Kırıklarının Belirtileri

Omurga kırıklarının belirtileri arasında şiddetli bel ağrısı, belden bacaklara yayılan ağrılar ve yürüyememe şikayetlerinin bulunduğunu belirten Dr. Akkurt, "Kırık, omurilik kanalı içerisine parça girmesine sebep olursa, bu belirtiler daha da şiddetli hale gelir" diye konuştu.

Çimentolama İşlemi

Dr. Akkurt, omurga kırıklarında kapalı sistem dediği işlemin uygulanabileceğini belirtti: "Omurga kanalı içerisine kemik girmemişse ve omurga kemiğinin sadece ön tarafı yüzde 50 oranında kırılmışsa, kırık olan omurganın içine kalın iğnelerle girip kemik içi çimento enjeksiyonu yapmaktayız. Öncesinde balon cihazı ile kemiği eski büyüklüğüne getirip ardından çimento sıkarak kemiği sabitleyip hastayı hızlıca ameliyattan 1-2 saat sonra taburcu edebiliyoruz."

Tedavi Yöntemleri

Çimentolama işlemi, kifoplasti ve vertebroplasti olarak adlandırılan yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu işlemin en büyük avantajının lokal anestezi ile yapılması olduğunu vurgulayan Dr. Akkurt, "Genellikle yaşlı hastalarımız uyutulmadan ameliyat edilir ve aynı gün 1-2 saat sonra yürütülerek evine gönderilir. Eğer kemik erimesi çok ileri derecede değilse ve kırık oluşmuşsa, omurga stabilizasyonu ameliyatı dediğimiz vidalama sistemini kullanıyoruz ve bu şekilde hastayı normal hayatına döndürüyoruz" ifadelerini kullandı.