On binlerce kişi Alman vatandaşı oldu... Türkiye 2. sırada

TAKİP ET

Almanya, 2023 yılında rekor sayıda kişiye vatandaşlık vererek, Türklerin Suriyelilerin ardından ikinci sırada yer aldığı bir dönemi yaşadı. Federal İstatistik Ofisi verilerine göre, Almanya geçen yıl 157 ülkeden 200 binden fazla kişiyi vatandaşlığa kabul etti. Bu rakam, 2000 yılından beri kaydedilen en yüksek sayı oldu ve bir önceki yıla göre %19'luk bir artışı temsil etti.

Suriye vatandaşlarının %56'lık bir artışla 75 bin 500 kişiyle en fazla vatandaşlık aldığı belirtilirken, Türkiye ve Irak'tan ayrı ayrı 10 bin 700 kişinin vatandaşlık başvurularının kabul edildiği ifade edildi. Türkiye ve Irak, Suriye'nin ardından ikinci sırayı paylaştılar, ancak Türkiye'den vatandaşlık alanların sayısının %25 azaldığı gözlemlendi.

Almanya'nın gençleşmesine de katkıda bulunan bu yeni vatandaşlık alanların ortalama yaşı 29 iken, Alman nüfusunun ortalaması olan 44'ten oldukça düşük olduğu bildirildi. Ayrıca, yeni vatandaşlık alanların çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu, kadınların oranının ise %45'te kaldığı belirtildi. Savaşın devam ettiği Ukrayna'dan vatandaşlık alanların sayısının ise sadece %6 artarak 5 bin 900 olduğu kaydedildi.