Orta Karadeniz'de Coğrafi İşaret Tescilli Ürün Sayısı 81'e Ulaştı

TAKİP ET

Orta Karadeniz'de coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81'e ulaştı. Bölgede gastronomi ağırlıklı yerel ürünler önemli bir potansiyele sahip.

Orta Karadeniz Bölgesi'nde (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat) coğrafi işaret tescili alan ürünlerin sayısı 81'e ulaştı.

Bu ürünlerin çoğu, gastronomiyle bağlantılı olarak, bölgenin zengin mutfak kültürünü yansıtıyor. En fazla tescil alan kategoriler arasında "yemekler ve çorbalar", "fırıncılık ve pastacılık ürünleri" ile "işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler" yer alıyor. Bunun yanı sıra el sanatları, dokumalar, bal, peynir gibi farklı ürünler de tescil listesine dahil.

TOKAT, GASTRONOMİ POTANSİYELİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Başta Tokat olmak üzere, bölge mutfak kültürü açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Tokat, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesi'ne gastronomi alanında dahil olarak bu zenginliğini uluslararası arenada da tanıttı.

AMASYA’DAN 24 ÜRÜN TESCİLLİ

Amasya’da coğrafi işaret tescili alan 24 ürün bulunuyor. Son olarak 5 Ağustos 2024 tarihinde Merzifon dokuması tescillendi. Ayrıca Amasya gömbesi, sakala çarpan çorbası ve şehzade kebabı gibi 7 ürün için de başvurular yapıldı.

ÇORUM’DA 19 TESCİLLİ ÜRÜN

Çorum'da coğrafi işaret tescili alan 19 ürün arasında Alaca borana yemeği, Çorum leblebisi ve İskilip dolması gibi ürünler yer alıyor. Şehirde 42 ürünün daha tescil süreci devam ediyor.

SAMSUN’UN 17 ÜRÜNÜ TESCİLLİ

Samsun’un coğrafi işaret tescilli 17 ürünü arasında Bafra pidesi, Samsun simidi ve Terme pidesi gibi ünlü lezzetler bulunuyor. Başvuru sürecindeki 6 yeni ürünle bu sayının artması bekleniyor.

TOKAT’IN 21 TESCİLLİ ÜRÜNÜ VAR

Tokat, coğrafi işaret tescilli 21 ürüne sahip. Tokat üzüm tarhanası, Tokat kebabı ve Zile pekmezi gibi ürünlerle öne çıkan şehirde, ayrıca başvuru aşamasında olan pek çok yöresel ürün bulunuyor.

Orta Karadeniz coğrafi işaret Amasya Çorum Samsun Tokat gastronomi yerel ürünler kırsal kalkınma ekonomi samsun halk haber