Otomotivde Fahiş Fiyat Artışlarına Son

TAKİP ET

Türkiye'de otomotiv piyasasında yaşanan fahiş fiyat artışlarına ve tüketici mağduriyetine son vermek amacıyla Ticaret Bakanlığı, mevcut yönetmeliğin kapsamını genişletiyor. Yapılan düzenlemeler, araç bayileri ile yabancı markaların Türkiye'deki satış ve dağıtımını yapan distribütörlere önemli yükümlülükler getiriyor. Ayrıca ikinci el otomobil piyasasına da çeşitli düzenlemeler getiriliyor.

Araç bayileri, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve taşıta ilişkin vergilerin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacak. Ön ödemede de sınırlamalar getiriliyor. Alıcı, ön ödeme olarak en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ödeme yapabilecek ve galeriler, vergisi ödenen taşıtı 15 gün içinde alıcıya teslim etmek zorunda kalacak.

Garanti süresi içinde arızalanan araçlar için üretici veya distribütör tarafından ikame taşıt tahsis edilene kadar, bayi tarafından ücretsiz ikame taşıt verilecek. Alıcılar, taşıt faturası düzenlenene kadar herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayabilecek.

Distribütörler, bayiler arasında rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunamayacak ve bir bayiyi bir ay içinde son üç yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlayamayacak. Ayrıca taşıt fiyatındaki değişimleri 3 gün önceden bayilere bildirmek zorunda olacaklar ve fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında zam yapamayacaklar.

İkinci el otomobil piyasasına da düzenlemeler getiriliyor. İnternet ortamında ikinci el araç değerlemesi yapan kişi ve şirketler, satıcının beyan ettiği bilgileri dikkate alarak ön değerleme yapacaklar. Model yılına göre belirlenen yaş ve kilometre sınırlarında, ön değerleme sonucunda verilen fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5'ten fazla olamayacak.

Ticaret Bakanlığı'nın otomotiv piyasasındaki düzenlemeleri, fahiş fiyat artışlarını ve tüketici mağduriyetini önlemeye yönelik önemli adımlar içeriyor. Bu düzenlemelerle birlikte, tüketicilerin hakları korunurken, sektördeki rekabetin sağlıklı bir şekilde devam etmesi hedefleniyor.

otomotiv Otomobil Sıfır Araç Fahiş Fiyat ekonomi