Profesörden Çarpıcı Açıklama: Kritik Hastalar Yoğun Bakım Yatağı Bulamıyor

TAKİP ET

Prof. Dr. Şevket Özkaya, yoğun bakım ünitelerinin kritik hastalar yerine bakım ihtiyacı olan hastalarla dolu olduğunu belirtti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, yoğun bakım ünitelerinin kritik hastalar yerine bakım desteği ihtiyacı olan yaşlılarla dolu olduğunu belirterek, sağlık sisteminde reform gerektiğini vurguladı.

"YOĞUN BAKIMLAR ASIL AMACINA HİZMET ETMİYOR"

Prof. Dr. Şevket Özkaya, yoğun bakım ünitelerinin, organ yetmezliği ve hayati tehlikesi bulunan hastalar için özel olarak tasarlandığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Yoğun bakım üniteleri, kritik hastaları hayata döndürmek için özel tasarlanmış hastane içindeki hastaneler gibidir. Ancak, bakım desteği ihtiyacı olan yaşlılar ve bakılmak istenmeyen hastalar nedeniyle bu yataklar, hayati tehlikesi olan hastalar yerine başka amaçlarla kullanılmaya başlandı. Bu durum, yoğun bakım yataklarının gerçek ihtiyaç sahipleri tarafından kullanılamamasına neden oluyor.”

YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI ARTTI, SORUN DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin yoğun bakım yatak sayısında dünya sıralamasında zirvede olduğunu belirten Özkaya, şunları söyledi: “2002 yılında 2 bin 214 olan yoğun bakım yatak sayısı, 2020 itibarıyla 20 binlere ulaştı. Ancak, yaşlı nüfusun artması ve bakım hizmetlerinin yetersiz kalması, bu yatakların yanlış kullanımıyla sonuçlanıyor. Bu yatakların, tedavi ihtiyacı olan kritik hastalar için kullanılması gerekiyor.”

"HOSPİS" BENZERİ MERKEZLERİN KURULMASI ÖNERİSİ

Özkaya, Avrupa’da yaygın olan “hospis” merkezlerinin Türkiye’de kurulmasının önemine değindi: “‘Hospis’ adı verilen merkezler, başta kanser hastaları olmak üzere felçli, bunama teşhisli ya da bakım ihtiyacı olan hastalar için tasarlanmış, ağrı ve acıları azaltıcı hizmetler sunuyor. Türkiye’de bu tür merkezlerin kurulması, hem yoğun bakımların amacına uygun kullanılmasını sağlar hem de hastaların daha kaliteli bir yaşam sürmesine olanak tanır.”