Sağlıkçılar eşit işe eşdeğer ücret istedi
SES Samsun Şube Başkanı Şuayip Zobalı, "Yüzde 57'sinin kadınlardan oluştuğu sağlık hizmetlerinde eşit işe eşdeğer ücret talebi güncelliğini korumaktadır" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şube Başkanı Şuayip Zobalı, Sağlık Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinde; sağlık emekçilerinin olmadığını savundu.
Bütçe görüşmelerinin kapalı kapılar ardında yapıldığını kaydeden Şuayip Zobalı, "İktidar, bütçe açığı sorumluluğunu 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' ile emekçilere, işçilere, emeklilere yıkıyor" dedi.
SES Samsun Başkanı Zobalı, "Bakanlığın halihazırda yetersiz kaynak tahsis etmesiyle birinci basamağın yapısını daha da bozmaktadır. Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine yeterli kaynağın ayrılmaması sevk zinciri oturmamış sağlık sisteminde ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin de organizasyon ve sunumunda niteliksizleşmesine ve sağlık emekçilerinin iş yükünün artmasına neden olacaktır" dedi.
6,7 BİN ASM YAPILABİLİR
Zobalı, "Tüm basamaklarda toplam hekime müracaat sayısı 973 milyar 519 milyon 87'ye ulaştı. Ortalama 11,4 defa herhangi bir sağlık kurumuna başvuru, sağlık sistemini kilitlemekte, muayene sürelerini 5 dakikaya ve altına çekmekte, bazı branşlarda randevu krizine neden olmaktadır. Sağlık çalışanlarını daha fazla, daha esnek ve güvencesiz çalıştırma, angarya görev dayatma aynı zamanda sağlıkta şiddetinde nedenidir" diye kaydetti.
SES Başkanı Şuayip Zobalı, "Şehir hastanelerine ayrılan bir yıllık kullanım bedeli ile 4 aile hekiminin rahatlıkla çalışabileceği en az 6 bin 718 ASM yapılabilir. Veya 100 yataklı en az 90 tane devlet hastanesi yapılabilir. DİSK-AR'ın ‘Özel hastanelerin SGK’ye yükü’ raporuna göre, 2024'ün ilk 6 ayında SGK'nın özel hastanelere yaptığı ödemenin payı yüzde 153 yükseldi. Özel sektörün sağlıktaki hacmini büyütmek amacıyla kamudan özele daha yoğun kaynak aktarımı yapılmaktadır."
KADINLARDAN KREŞ TALEBİ
SES açıklamasının son bölümünde taleplerini sıralarken şu ifadeleri kullandı; "Kadınların ihtiyaçlarını hesaba katan bir bütçeyi göremiyoruz. 67 program arasında dağıtılan merkezi bütçede ailenin korunması 41’inci, kadının güçlendirilmesi 57’inci sırada yer alıyor. Yüzde 57'sinin kadınlardan oluştuğu sağlık hizmetlerinde eşit işe eşdeğer ücret talebi güncelliğini korumaktadır. Kamusal kreş talebi bütçede karşılık bulamamıştır."