SAMKON '19 Mayıs Ruhu'nu canlandırdı

TAKİP ET

İstanbul'da yaşayan Samsunlular, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün evinden Beşiktaş Barbaros İskelesi'ndeki Bandırma Vapuru'na yürüyüşünü temsili olarak canlandırdı. SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşcı, "105 yıl önce Atalarımıza emanet edilen toprağa, bayrağa, vatana sahip çıkmak hepimizin en ulvi görevidir" dedi.

İstanbul'da faaliyet gösteren Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (SAMKON) Genel Başkanı Hasan Kaya Aşcı ve yönetimi, SAMKON'a bağlı federasyon başkanları, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda geleneksel hale getirdikleri Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Beşiktaş Barbaros İskelesi'ne hareket edişini temsili olarak canlandırdı.

İstanbul Şişli'de ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşcı ve gurbetteki Samsunlular, cadde boyunu kırmızı beyaz renklerle şenlendirdi. Yürüyüşe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Beşiktaş Barbaros İskelesi'nde temsili Bandırma Gemisi ile Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a uğurlanması töreni gerçekleştirildi.

EVİNDEN İSKELEYE GİTTİ

SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşcı, "105 yıl önce bugün 16 Mayıs 1919 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Paşa, yok olmak üzere olan bir devleti küllerinden yeniden alevlendirmek üzere Şişli'deki evinden çıktı. Akaretler'e gelmesi, annesi Zübeyde hanım ile kardeşi Makbule hanım ile helalleştikten sonra Samsun'a doğru Bandırma Vapuru ile yola çıkmak üzere Beşiktaş Barbaros İskelesi'ne geldi. Bizler de Samsunlular, paşamızın izinden temsili yürüyüşü gerçekleştirdik" dedi.

Kaya Aşcı, "Ülkemizin kurucusu Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerini atmak üzere yola çıktığı ve Samsun'dan Milli Mücadele'yi başlatmasını her yıl SAMKON olarak bu temsili yürüyüşle canlandırıyoruz. Yürüyüşe İstanbul halkı büyük ilgi gösteriyor" sözlerini kaydetti.

GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN KUTLU YÜRÜYÜŞÜDÜR

SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşcı, sözlerine şöyle devam etti; "Gazi Mustafa Kemal, kutlu yürüyüşünde 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun Tütün İskelesi'nde hemşehrilerimizle buluştu. O gün kurtuluş meşalesini yakarak silah arkadaşlarıyla yola çıktı. Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta toplantılar, kongreler gerçekleştirdi. Ankara'da Gazi Meclisi'nde toplandı. Milletin temsilcileriyle bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş serüveni böyle başladı. İstanbul'da yaşayan Samsunlular hafızalarımızda o anları canlandırdık."

Şişli'den Beşiktaş Barbaros İskelesi'ne uzanan yol güzergahında yaptığımız yürüyüşe katılım ve destek sağlayan İstanbul halkına teşekkür eden Kaya Aşcı, "Atatürk sevdalılarına, SAMKON üyelerine, başkanlarımıza katkı sunan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir'e ve belediye yönetimine, emniyet mensuplarımız ayrıca teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

19 MAYIS BAYRAMI GENÇLİĞİNDİR

SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşcı, "Türk milleti olarak 105 yıl önce Atalarımıza emanet edilen toprağa, bayrağa, vatana sahip çıkmak hepimizin en ulvi görevidir. Bu bayram gençliğindir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı canı gönülden kutluyorum" sözlerini kaydetti.

samsun samsun haber SAMKON 19 Mayıs son dakika