Samsun Bafra Sera OSB'de İlk Fideler Dikildi: Üretime Başlandı
Samsun Bafra Sera OSB'de ilk fideler toprakla buluştu. Tarım ve teknoloji entegrasyonu ile modern üretim hedefleniyor.
Samsun'da 1194 dekar alan üzerine kurulan Samsun Bafra Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), ilk fideler toprakla buluşturuldu.
48 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren seralarda, modern tarım teknikleriyle üretime başlandı. Sera OSB'deki 30 üretim parselinden 26’sı yatırımcılara tahsis edilmiş durumda.
Serasını tamamlayan ilk firma olan BMS Seracılık, marul ve yeşil soğan fidelerini dikerek üretime geçti. Firma, 48 bin metrekarelik alanın 9 bin 700 metrekarelik bölümünde sulu tarım yaparken, geri kalan alanda topraksız çilek üretimi yapmayı hedefliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Sera OSB’de modern ve tam otomasyonlu seralarda sürdürülebilir üretim yapılacağını belirtti. Tarım 4.0 entegrasyonu ile tarım ve teknoloji birleştirilerek izlenebilir ve kontrollü üretim sağlanacak. Sağlam, "Bu seralar tamamlandığında Karadeniz Bölgesi'nde rol model olacak" dedi.
TARIMSAL SANAYİYİ DESTEKLEYECEK TESİSLER
Sağlam, Sera OSB’de yalnızca sebze ve meyve üretimi değil, aynı zamanda tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik tesislerin de kurulacağını ifade etti. Soğuk hava depoları, tarım-teknoloji ekipmanları ve meyve-sebze kurutma gibi yan sanayi dalları da bölgede faaliyet gösterecek.
Tamamlanan tüm seraların ardından yaklaşık 1500 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Ayrıca, üretilen topraksız çileklerin yurt dışına ihraç edilmesi hedeflenirken, iç piyasaya yönelik yeşillik üretimi de yapılacak. Aylık 8 ila 10 ton arasında çilek üretimi yapılması öngörülüyor.
Samsun’un Bafra Ovası'nda kışlık ve yazlık sebze üretimi yapılıyordu, ancak Sera OSB ile üretim kapasitesi yıl boyunca devam edecek. Sağlam, Bafra’nın mikroklima özelliklerinin seracılık faaliyetlerine büyük avantaj sağladığını belirtti.