Samsun'da 55 Yılda 369 Bin Sülün Doğaya Salındı

TAKİP ET

Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen 369 bin sülün, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğaya salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Samsun 11. Bölge Müdürlüğü, Türkiye'de Kafkas sülünlerinin azalan popülasyonunu artırmak amacıyla Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda 55 yılda 369 bin 65 sülün yetiştirerek farklı illerde doğaya saldı.

Sülün Üretim İstasyonlarının Rolü

DKMP Genel Müdürlüğü, ülke genelinde kurduğu üretim istasyonlarıyla nesli tehlike altındaki türlerin korunmasını amaçlıyor. İstanbul Polenezköy ve Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonları, bu hedef doğrultusunda önemli bir rol oynuyor.

Gelemen Sülün Üretme İstasyonu

1969 yılında kurulan Gelemen Sülün Üretme İstasyonu, bugüne kadar 369 bin 65 sülün üreterek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğaya bıraktı. Popülasyonu artırmak hedefiyle üretilen sülünler, aynı zamanda KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadelede de kullanılıyor.

Üretim Süreci ve Popülasyon Artışı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ertan Kuduban, Tekkeköy ilçesinde 1 hektarlık alanda gerçekleştirilen sülün üretimi hakkında bilgi verdi. Kuduban, nesli hızla azalan sülünlerin popülasyonunu desteklemek için çalıştıklarını belirtti. Üreme döneminde erkek ve dişiler, 1 erkek ve 7 dişi olacak şekilde gruplandırılıyor ve elde edilen yumurtalar dezenfekte edilerek gelişim makinelerinde 37,7 santigrat derece ve yüzde 62 nemde 21 gün boyunca tutuluyor. Çıkım makinelerinde ise yüzde 78 nemde 3 gün tutuluyor. 24 gün sonunda çıkan civcivler, büyütme makinelerinde 15 ila 21 gün boyunca bakılıyor.

2023 Yılında Üretim ve Gelecek Planları

2023 yılında 14 bin 232 sülün üretilerek Bolu, Düzce, Zonguldak, Iğdır, Bitlis, Diyarbakır, Ordu, Samsun, Rize, Trabzon, Giresun ve Batman'a gönderildi. 2024 yılında ise 2 bin 500 sülün üretimi planlanarak Kastamonu, Zonguldak, Samsun, Batman ve Siirt'e doğaya bırakılması hedefleniyor. Kuduban, 2003 yılından bu yana doğaya salım işlemlerinin sürdüğünü ve bugüne kadar 369 bin 65 sülünün doğaya salındığını ifade etti.

Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu, doğanın korunması ve biyoçeşitliliğin artırılması için önemli bir merkez olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Samsun sülün üretimi Kafkas sülünü doğa koruma milli parklar sülün popülasyonu yaban hayatı koruma KKKA mücadelesi samsun samsun haber