Samsun'da afet yönetimi yok!

TAKİP ET

Altyapı yetersizliğinin her yağmurda ortaya çıktığı Samsun'da afet yönetimi tartışma konusu olurken, SAOB Dönem Sözcüsü Cevat Öncü, "Önlemler afet sonrası değil, afet öncesi risk azaltma önlemlerini içerecek şekilde alınmalı "dedi.

SON DAKİKA SAMSUN HABER | Alanında uzman kişilerden oluşan Samsun Akademik Odalar Birlikteliği(SAOB) üyeleri, altyapı yetersizliğinin her yağmurda ortaya çıktığı Samsun'da afet yönetiminin nasıl olması gerektiği konusunu masaya yatırdı. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, SAOB'u ziyaret etti. 

'SORUNLARI ORTAYA KOYDUK'

SAOB Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, "Samsun’un sorunlarını hazırladığımız kent raporuyla ortaya koyduk. Her seçim döneminde olduğu gibi yaklaşan yerel seçimler öncesinde de raporumuzu güncelleyeceğiz, parti ayrımı gözetmeksizin belediye başkan adaylarına sunacağız, Samsun kamuoyuyla paylaşacağız. Sel ve deprem başta olmak üzere heyelan, su baskını gibi doğal afetler Samsun’un kaderi olmamalı” dedi.

SAMSUN'UN KADERİ OLMAMALI 

Samsun’un doğal afetlerin yanı sıra çarpık kentleşme, ulaştırma, yapı stoğu gibi sorunlarından bahseden Öncü, “Biz bu kentte yaşayanlar, Samsun’un menfaatleri için bir araya gelen SAOB üyesi odalar olarak ortak akıl üreterek bilimin ışığında kararlı bir tavırla doğruları söylemeye devam edeceğiz. Samsun’un kent riskleri ve doğal afetler, çarpık kentleşme gibi kronik hale gelen sorunlarının çözümüne dair yeterli adımlar atılmadı. Samsun’un doğal afetlere karşı dirençli olabilmesi için yapılması gerekenler var. Samsun’un ulaştırma probleminin hafifletilmesi için öncelikle doğu çevre yoluna ihtiyaç var. Doğal afetler ve ulaştırma gibi çözüm bekleyen pek çok konu var. SAOB, Samsun için, siyaset yapmadan kentin menfaatleri doğrultusunda sorunların çözümüne dair çalışmalar yapıyor, yapmaya devam edecek” diye konuştu.

ÖNCÜ'DEN SERT ELEŞTİRİLER 

SAOB Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, afet yönetimi konusunda yanlış bir algının olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:“Afet yönetimi, genel olarak doğa olayları öncesinde, doğa olaylarının afete dönüşmemesi için alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken uygulamaları içermelidir. Ülkemizde afet sonrası yapılanlar, arama kurtarma çalışmaları, hasar onarımları afetle mücadele olarak gösteriliyor. Bu son derece hatalı bir yaklaşımdır. Samsun 3 ayda 3 defa sele maruz kaldı. Doğal afetlere karşı önlemler afet sonrası değil, afet öncesi risk azaltma önlemlerini içerecek şekilde alınmalı.”  

Samsun’da yaşanan sel felaketlerine de değinen Milletvekili Çan şunları söyledi: “Türkiye’nin kuzeyinde, Samsun’da seller oluyor. Bu önemli bir problem. Herkes eline mikrofonu aldığında mükemmel konuşuyor. Ama Samsun’u yönetmek için sadece törenlerde konuşmak yetmiyor. Samsun’u yönetmek sorumluluk gerektiriyor. Evet altyapıda sorunlar var. Ama danışamama, istişare sorunu da var. Bu farkındalığı oluşturmamız gerekiyor. Sorunları herkes biliyor, çözüme dönük herkes katkı sunuyor. Ama iş geliyor piramidin en tepesindeki kişinin ‘şu olsun, bu olmasın’ söyleminde kilitleniyor. Bütün emek bertaraf oluyor.”